Undilah...

Monday, June 1, 2009

Akhil Hayy tewas dengan TA yang terakhir
HarTA, takTA dan waniTA. Sesungguhnya tiga TA ini bisa menghancurkan kehidupan manusia jika disalah guna.

Salam kepada semua pembaca blog Dato yang dah lama Dato tak hangitkan dek kerana busy dan busy body jugak. Bukanlah kerana untuk mengejar dua TA yang pertama, tetapi Dato harus menunaikan tanggungjawab juga kepada TA yang terakhir itu. Hah gitu... Kalau tulis blog dapat gaji takpelah jugak yek. Anyway setelah dua bulan tidak menulis, Dato kembali dengan posting terbaru yang ternyata hangit, tengik dan panas, sehangat mentari di Bali. Dato sebenarnya baru balik dari Bali seminggu atas urusan bercuti. Dato duk ushar2 jugak kiri kanan, kot2 terserempak dengan ayah Pin. Tapi still tak jumpa2 lagi. Kat sana 97% masyarakatnya adalah beragama Hindu. Tapi sungguhpun begitu, dari pemerhatian Dato' kat sana memang selamat suasananya. Kalau nak jalan sorang2 tak risaulah, takde peragut, penjenayah, sebab semua orang kat sana memang berniaga dan tak desperate. Malu kita negara Islam masih tak selamat. Tambah hadhari pun belum lagi boleh selamat. Yang Dato takut, kena bom je. Tapi janganlah pergi tempat2 yang bombable, tambah2 tempat yang ada banyak TA terakhir. Sekian dimaklumkan.

Sebelum berangkat ke sana Dato terkejut mendapat tahu bahawa isteri Akhil Hayy menfailkan tuntutan cerai kepada suaminya. Dato terkejut kerana Akhil Hayy ni feveret Dato. Dato minat bangat sama ini orang. Jantungku copot mendengar suaranya. Dato kagum dengan kesungguhannya untuk menegakkan syiar Islam tanpa mengira batasan kaum, agama, lapisan umur malahan dakwahnya merentasi batas politik. Dia diterima oleh semua orang walaupun dia berlainan parti, tetapi dia dianggap moderator kerana orang parti lain pun boleh menerima dakwahnya.

Untuk rekod, Akhil Hayy merupakan bekas penyanyi rock tahun 1980an kumpulan D'Riyadh dan khabarnya isterinya sekarang ni merupakan bekas peminatnya dahulu. Kemudian dia berhijrah ke arah dakwah dan memasuki pentas politik di atas tiket penceramah bebas. Kemudiannya bakatnya dikembangkan lagi dengan memasuki bidang nasyid sebagai penyanyi lagu-lagu berunsur dakwah. Dia juga terpilih sebagai juri untuk Marhaban di Astro, dan di kala inilah merupakan sempadan perpindahan Akhil daripada pentas dakwah dan politik kepada dunia glamor artis. Pada masa itu juga, Akhil sering memberitahu para pengikut ceramahnya, bahawa dia sesekali tidak akan terperangkap kepada musuh-musuh tersembunyi. Dia merujuk kepada situasinya yang mula masuk ke dunia glamor dan bahawa dia tidak akan bertukar lambang parti dan prinsip, malah menganggap dia mahu mengambil kesempatan untuk berdakwah melalui media massa. Usaha ini Dato puji kerana ini menunjukkan bahawa Islam tidak menghalang manusia untuk berhibur, tetapi mesti ada asas.

Klimaksnya, apabila Akhil dilamar oleh saluran baru Astro, Oasis untuk rancangan barunya, Cafe Akhil Hayy. Ingatkan dia dapat tarbiyyah orang, nampak gayanya cam dia pulak yang kena tarbiyyah. Begitulah cabarannya sebagai orang yang menggalas tugas pendakwah dan motivator. Bila berlaku sesuatu musibah atau dugaan dalam hidup, orang mula sangsi akan apa yang kita sampaikan dulu, dan ini sedikit sebanyak memberi label yang negative kepada lambang yang kita bawa. Dalam kes ini Akhil membawa lambang Islam dan warak. Dato teringat akan kata2 sahabat nabi, tak ingat nama dia, "Janganlah judge (lihat) kepada siapa yang bercakap, tetapi judgelah (dengarlah) kepada apa yang dia cakapkan". Teringat dahulu, seorang lagi idola Dato', dia pun Dato' jugak, Fadzillah Kamsah, yang ada juga kontroversi berkenaan dengan anak gadisnya. Namun dia tabah menghadapinya. Yelah duk bagi motivasi untuk menjadi anak yang cemerlang, tetapi orang dah pandang serong. Tapi kena ingat dia juga ada ajar bagaimana nak menghadapi dan menangani anak yang bermasalah. Jadi apa yang disampaikan itu betul betul betul, sebab dia buat apa yang dia sebut.

Jadi, Dato' harap saudara Akhil tabah menghadapi TA yang terakhir, baik dari isterimu sendiri atau dari rakanmu Waheeda. Dato pun lemah jugak dengan TA yang terakhir ni. Yelah bak kata orang, "No woman, no cry, no woman people die". Dulu anda menasihati saya dan kita semua, dan sekarang tak salah kalau kami semua mengingatkan anda. Inilah konsep Wassini... "Aina, ma za taro... tergedik tergedik...ma fi ayadina... tergedik tergedik..." ... hah gitu... TATA...

Hanya Ketenangan (Kumpulan D'Riyadh)

Setiap sesuatu yang dimiliki
Semuanya tak kekal lama di sini
Setiap kali ku ingin menyayangi
Terpaksa kufikir berulang kali
Tak rela aku
Bakal ditinggalkan
Terseksa kekecewaan

Ku... mengharungi
Setiap liku kehidupan
Dengan rasa waspada
Yang kubimbangi
Diriku gelinciran
Dan menyesal seusia

( korus )
Andai kau fahami sabar menanti
Kan kuisi dirimu ruang di hatiku

Oh... hanya ketenangan
Menjadi harapanNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...