Undilah...

Monday, December 21, 2009

Awan Dunia

Selamat pagi tuan-tuan dan puan-puan. Selamat datang ke pesawat Gurun Sakura. Ini adalah kapten Shah. Masa adalah 8.10 pagi. Penerbangan ini akan mengambil masa kira-kira 40 minit. Cuaca kelihatan amat baik sekali. Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana memilih penerbangan ini. Kita akan berlepas sebentar sahaja lagi. Anak-anak kapal kami bersedia membantu sekiranya anda memerlukan bantuan.

Hari itu, masa time raya Haji, Dato’ berkesempatan berada di awan dunia untuk ke Miri atas urusan perniagaan, tapi Dato’ pilih kelas ekonomi sahaja. Walaupun kelas ekonomi takde class, Dato’ redha kerana tak mahu menggunakan wang rakyat untuk kepentingan diri sendiri. Senang sikit kerja SPRM, pengerusinya nanti tak payah rasa pressure kena kerja lepas office hour. Kelas ekonomi pun ok juga. Dato’ tak payah seluk-seluk poket untuk order makanan. Makanan dah masuk sekali dalam harga tambang flight. Maklumlah, flight tambang mahal, hah gitu. Sedang Dato’ duk asyik lena membayangkan gadis Sarawak, Dato’ dikejutkan oleh pramugari yang tidak terlampau, “Sir, meal time, what do you want?” Paras rupanya memang Bung Bung Pow! Hah gitu. Ala-ala Zizie Izette. Bung Mokhtar mesti semakin thrill nak baca posting Dato’ ni. Sambung pramugari tu, “We have coconut oil rice with prawn sambal or you can choose Malaysian pancake with chicken curry?”.

Ish, apa kebendanya tu. Dato’ mula rasa blur. Aneh sungguh menu tu. Kemudian pramugari tu menerangkan, “Nasi lemak atau roti jala lah… hik hik hik…”, ketawanya yang cute miut. Cis, terkena aku. Kemudian Dato’ pun mula membutirkan kata, “Err, I want Malaysian pancake, but I want with sacrifice steak”. Pramugari itu pula yang menunjukkan wajah blur. “Sorry sir, what is sacrifice steak?” Dato’ pun jawab…”Daging korban lah… ahak ahak ahak, “ketawa Dato’ nakal tetapi tidak gatal.

Lalu si pramugari itu pun tak senang, lalu memanggil rakannya yang ala-ala garang sikit. Selepas berbisik-bisik, lalu rakannya datang dekat Dato’, lalu menunjukkan sikunya, “Ni nampak!” Sah, ini memang dari species Dania! Ikutkan hati Dato’, nak aje Dato’ doakan supaya pecah perut, tapi disebabkan kesalahannya takdelah sampai merompak dan menyeleweng duit royalti rakyat, ah biarkan aje.

Kalau kita perhatikan dalam kapal terbang tanda larangan merokok merata-rata. Tapi dalam kapal terbang tu sendiri ada serve minuman keras. Sebenarnya dalam kapal terbang tu ialah ibarat dunia. Manusia hanya buat sesuatu yang bila dia nampak dan rasa. Bila dia merokok, dia tahu akan bahayanya penerbangan itu, terbakar ke apa ke, jadi rokok haram. Tapi bila dia minum arak, takde bahayanya kepada penerbangan dia rasa, sebab dia tak nampak akan wujudnya Allah itu yang akan menghukumnya kelak, jadi arak halal. Ala macam bila boss panggil, dengan bilal masjid panggil bila masuk waktu, mana kita nak pergi dulu? Kita nampak boss yang akan evaluate performance kita dari Allah itu sendiri yang akan evaluate kita kelak. Sekian dimaklumkan.

Jadi sempena maal hijrah ini, Dato’ ucapkan happy new year, eloklah kita muhasabah dan evaluate diri kita apa yang telah dilakukan sepanjang tahun 1430 lalu. Marilah kita berhijrah ke arah yang lebih baik. Tahniah kepada skuad harimau Malaya yang berjaya berhjrah menjadi pasukan emas dalam Sukan Sea yang lalu. Yelah Malaysia ini biasanya handal dalam sukan-sukan yang memerlukan stick atau kayu. Contohnya badminton, squash, hoki. Kalau bab bola yang tak kena guna kayu, memang hancur. Tapi kali ini dia berubah, syabbas bete, syabbas! Pesan Dato’ bila dah berjaya, janganlah jadi macam harimau kayu yang sekor tu. Duk skandal sana, skandal sini. Hitam hitam si tampok manggis, sungguhpun hitam, terror dia pukul bola masuk lubang sana lubang sini tanpa rasa letih. Tiger Wood lah. Hah gitu. Akhir kalam Selamat Berpindah! gurunsakura.blogspot.com

Tuesday, November 24, 2009

Sinar Ibnu Sina



Robot Ibnu Sina bantu jurujual, sambut tetamu Robot dicipta persis manusia dilengkapi teknologi bercakap bahasa Arab

MENGAMBIL sempena nama saintis dan ahli falsafah Islam abad ke-11, sekumpulan saintis Emiriah Arab Bersatu menghasilkan Ibnu Sina - robot yang didakwa pertama di dunia dilengkapi teknologi bercakap dalam bahasa Arab.Dicipta sekumpulan pereka Universiti UAE di bandar raya al-Ain, Abu Dhabi, Ibnu Sina didakwa boleh membantu pembelajaran. Kumpulan lebih 10 orang itu diketuai penolong pensyarah bidang sains komputer universiti itu, Nikolaos Mavridis. Menurut Mavridis, robot itu mungkin dihasilkan secara massa bagi membantu jurujual di kompleks beli-belah. "Justeru, kami memilih watak Ibnu Sina bagi menggambarkan kesungguhan menghidupkan nilai dibawanya dalam diri pelajar universiti," katanya. - AFP
Dato' Shah - Walaupun belum start lagi, kita mulakan dengan mukadimah dulu. Baru-baru ini Dato' berkesempatan menghadiri satu ceramah di satu tempat di Bandar Utama Petaling Jaya. Tidaklah Dato' ketahui samada ceramah itu ada tauliah atau tidak. Ah peduli apa Dato', yang penting isi kandungan ceramah yang harus dinilaikan. Aneh sungguh ceramah itu, kerana yang datang bukan sahaja yang beragama Islam, malah bangsa dan agama lain pun ada. Ada SiSawa matang, ada yang SiHitam, dan Siputeh yang duduk di Kota pun ada. Sampai kena kosongkan seat lagi. Hah gitu. Namun Dato' perhatikan lepas ceramah, ramai yang tak insaf walaupun ceramah tu gempak dan gegak gempita, berkisar pasal kiamat dan hari kehancuran. Macam mana nak insaf, sambil ceramah sambil makan pop corn! Oh ya lupa nak cakap, tajuk ceramah tu, "2012 -Setelah mereka diperingatkan". Hah gitu.



Berbalik kepada berita pasal robot Ibn Sina. Hamboi dah macam Osama Laden Dato' tengok. Kita patut berbangga kerana sebenarnya umat Islam memang genius. Umat Islam ada potensi tu, cuma kita tak cari. Kalau umat lain Allah bagi anugerah ilham dan akal bijak sebagai istidraj atau umpan untuk mereka terus alpa dan lalai dengan dunia, tapi umat Islam harus cari bantuan Allah, dekat pada Allah untuk kita berjaya di dunia dan hereafter. Ibn Sina berjaya dengan teori-teorinya, khasnya dalam bidang perubatan, berjaya cipta benda-benda baru, terdahulu dari ciptaan bangsa lain, bangsa lain yang follow beliau, disebabkan beliau begitu karib dengan Allah. Inilah inner spiritual brings Islamic survival.

Lihat saja kisah Saidina Ali apabila dicabar oleh orang yahudi akan soalan maths. "Hei Ali apakah nombor yang kalau dibahagi 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 akan menghasilkan jawapan yang tidak berbaki. Hang kata hang terra, Cuba mai tengok tahap add maths hang". Ayat last tu Dato' tambah. Orang yang bertaqwa macam Saidina Ali ni mudah dpt ilham dari Allah. Dalam satu minggu ada 7 hari, dalam sebulan, bulan Islam ada 30 hari kebanyakannya, dan dalam setahun ada 12 bulan. 7 x 30 x 12 = 2520. Itulah jawapannya 2520. Jangan pergi tikam pulak.

Tak lama dulu, Dato' ada memanggil perkhidmatan teksi untuk ke satu destinasi. Pemandunya berbangsa Singh, tapi tak pakai serban. Barangkali daripada etnik hadhari. Belum pun Dato' melabuhkan punggung, DJ tu bertanya, (drebar jalanan), "Are u good in maths?". Memandangkan masa belajar dulu Dato' tak pernah dapat Matematik, B ke bawah, dengan bongkak dan takburnya Dato' menjawab, "Yes, why???". "I want to ask you, what is prime number?" Hah sudah, dia tanya nombor prima lah pulek! Manalah Dato' nak ingat, subjek form 1 tu. Tapi disebabkan aura Ibn Sina dan Saidina Ali menyebabkan Dato' beranikan diri menjawab, "Prime number is a number that can only be divided by one or itself, like 1, 3, 5.". "Then, why don't they call odd number, even number?" tanya DJ tu lagi. "Oh because 2 is also prime number, can only be divided by one or itself, but it is even number. One more example, 15 is not prime number since it can be divided by other number, which is 3, 5, but it is an odd number".
Lalu DJ tu menunjukkan buku latihan maths PMR keluaran sasbadi yang dia buatnya pada masa sengkang dan lantas membuat amendment jawapan soalan topik nombor primanya itu, dan direview oleh Dato', ehem!. Bila sampai ke destinasi Dato', Dato' pun membayar tambang seperti biasa. "Thanks for clarifying the prime number!" Dato' bajet, adalah macam teksi tunai, keluar duit dari poket ke atau sekurang-kurangnya ada diskaun ke. Tapi... Yang ado...! Tapi takpe sekurang-kurangnya Dato' berjaya meneruskan legasi Saidina Ali, kalau tak dapat jawab, malu beb.

Jadi usaha untuk mempromosi Ibn Sina adalah wajar disokong. Yelah, dulu orang yang berserban, berjubah dan berjanggut dianggap terror. Sekarang ni, orang yang berserban, berjubah dan berjanggut dianggap terrorist! Jadi kitalah yang memain peranan untuk memulihkan imej Islam samada dengan cara promosi begini, atau kita sendiri yg mempamerkan imej orang Islam yang bijak. Kepada yang menduduki peperiksaan, berbijak-bijaklah di dalam dewan. Akhir kalam semoga sinar Ibn Sina menyerap dalam sanubari kita untuk kita ke hadapan selalu dalam apa jua bidang. Apa salahnya kita berkorban untuk mengembalikan kegemilangan kita yang sekian lama dirampas. Selamat berkorban! gurunsakura.blogspot.com

Tuesday, November 10, 2009

Pyaar Ishq Ho Mohabbat

Pyaar, deewana hota hai, mastana hota hai....
Har kushi se har gham se be ghana hota hai...

Jangan betulkan siaran anda. Hari ini Dato' ingin berbicara soal pyaar, ishq dan mohabbat. Nampak macam banyak vocab Dato' dalam bahasa Hindi, tapi sebenarnya sama aje maksud. Semua itu bermakna cinta. Aii, jangan takut, jangan was was, Dato' ada tauliah untuk cakap soal cinta, kalau ada yang nak tangkap, meh sini, kita bukak gelanggang, haiiip! Penyokong-penyokong Dato', standby pegang Dato'. Tapi jangan merusuh, nanti kerajaan rugi nak beli kerusi baru stadium. Harap semuanya tenang, Dato' pergi sebagai seorang pejuang! Apa pulak perlu tauliah tauliah. Cukup untuk check berapa aweks-aweks yang Dato' berjaya jinakkan. Inilah mentaliti kita, kalau sebut soal cinta je, mesti nak kaitkan dengan TA yang terakhir tu. Scope cinta tu luas, merangkumi cinta sesama makhluk, sesama alam sekitar, Tuhan. Tetapi cinta sesama sejenis, ini diluar scope, hah gitu. Nak kena bersumpah-sumpah pulak nanti. Susah jugak akhir zaman ni. Kalau pembacuh kopi/teh pompuan, nanti dituduh ada skandal, kalau lelaki, nanti kena pergi Pusrawi. Nasib baik Dato' minum air suam aje.

Baik, apakah itu Cinta? Cinta itu ialah perasaan kasih sayang terhadap sesuatu atau seseorang. Bagaimana untuk kita membentuk rasa cinta? Cinta dapat dibentuk dengan jayanya apabila kita mencintai sesuatu atau seseorang dengan 101%. Mas Idayu, jangan perasan bila baca entry ni. Bagaimana ini boleh berlaku? Ini berlaku dengan membentuk rasa cinta dengan melafazkan penafian dahulu diikuti dengan mengikrarkan rasa cinta itu. Sebagai contoh, seorang isteri bertanya kepada suami, adakah suaminya betul-betul mencintainya. Suaminya menjawab, "Ya, saya cinta awak". Pernyataan ini bukanlah menggambarkan rasa cinta sebenar. Ini kerana, pada suatu hari, si suami berkenalan dengan seseorang wanita lain ala-ala pramugari Firefly, dan menjalinkan hubungan cinta. Lalu si isteri mendapat tahu khabar ini lalu mengungkit lafaz ikrar cinta suaminya yang lalu dan mendakwa suaminya tidak mencintainya lagi. Si suami membalas, "Memang saya cintakan awak, tapi saya tak kata saya tak cintakan orang lain".

Jadi bagaimanakah contoh cinta yang sebenar, iaitu 101%? Si suami patut berkata dengan penafian, lalu ikrar. "Saya tidak mencintai orang lain, hanya awak seorang sahaja yang saya cinta". Maka dengan ini, si isteri boleh menarik lafaz lega, kerana si suami telah membentuk rasa cinta yang sebenar dan meyakinkan. Ehem, harap maklum entry ini hanya untuk bacaan suami-suami sahaja, kalau isteri baca, habislah tak boleh nak buat trick lepas ni... hah gitu.

Begitu juga cara kita membentuk rasa cinta dengan Allah. Sebab itu, kita melahirkan rasa cinta kepada Allah, dengan lafaz yang suci, La Ilaha Illa Allah, bermula dengan penafian, tiada tuhan yang disembah, kemudian rasa ikrar, melainkan Allah. Lafaz ini merupakan lafaz yang ulung, menunjukkan rasa cinta kepada Allah, dengan sebenar-benarnya. Tiada makhluk lain, atau peraturan dan acuan lain yang patut kita ikut, melainkan peraturan dan acuan daripada Allah saja. Jadi, tidak cukup untuk kita sekadar mengatakan, "Aku cinta Allah, aku sembah Allah," tanpa diikuti dengan penafian.

Inilah cinta dan ikrar yang sebenar atau 101%. Ini kerana, jika ikrar sahaja tanpa penafian, maka kita akan ikut juga perintah Allah, tetapi dalam masa yang sama kita mengikut apa-apa sahaja yang dibolehkan oleh aturan yang lain, yang dalam masa yang sama dilarang oleh Allah. Yelah takut-takut, kita disoal esok di padang masyhar, "Dah Potong? Dah Potong?" Potong apa? "Potong tangan daa... untuk kesalahan mencuri" Macam mana kita nak jawab agaknya? Yang memangkah pun kena jugak, jangan ingat terlepas. Sekian dimaklumkan.

Jadi Dato' cadangkan pada parti politik yang takut ahli parlimen/DUN melompat parti, supaya buat Bai'ah begini, "Aku bersumpah, tiada parti lain yang aku berbakti, melainkan parti tuuut aku ini". Carilah cinta yang 101%, kerana ianya cinta yang hakiki, dan menjamin keamanan sejagat, dunia dan akhirat. Wallahu a'lam. Bilalah nak Potong...?

Tuesday, October 6, 2009

Oh... Aduh Zalzalah

Hadirmu tidak kuduga,
Datangmu tidak berjemput,
Namun sekilas kau menyinggah,
Bergoncang debar jantungku.

Kau datang dan pergi dengan sekelip mata,
Setelah kau pergi, air mataku bercucuran,
Adakah ini ujian dan dugaan kepadaku,
Apa salahku diperlakukan sebegini?
Besar manakah dosa-dosaku?
Tidak pernah sekalikah aku berbuat bakti?

Oh Tuhan,
Inikah balasan kepada diriku,
Yang selalu melupaiMu,
Yang sering alpa akan suruhan-suruhanMu,
Yang amat ghairah akan larangan-laranganMu,
Ampunkan aku Tuhan kerana menyemai dosa,
Maafkan aku Zalzalah,
Setelah kau pergi,
Tiada lagi keindahan di pantai,
Tiada lagi kecantikan alam untuk kunikmati.

Oh Zalzalah,
Zal Zal Zal Zal... Zal Zal Zal Zal,
Woohop... Woohop...Woohop... Woohop.

Itu dia tadi sajak nukilan Dato' khas buat Zalzalah. Adapun Zalzalah ni bukannya awek bertudung Ariani, berkebaya ketat dan mengamalkan Jus Diet Mate 5. Memang mengancam awek itu. Tapi Zalzalah ni lebih mengancam. Zalzalah ni bahasa Arab iaitu Gempa Bumi. Mungkin kita kurang perasan yang Az-Zalzalah ini juga merupakan surah yang ke 99 di dalam al-Quran. Seperti mana kita terkesima dan terpaku melihat seorang wanita yang bernama Zalzalah melambai-lambaikan tangan seperti Miss Bagan Pinang, lambaian Zalzalah sang Gempa Bumi ini, ternyata amat dasyat.

Lihat apa yang berlaku di Samoa, Sumatera, Padang dan juga di... Jalan Tun Razak akibat penangan lentukan Zalzalah. Heran juga, duk sibuk-sibuk nak Ganyang Malaysia, Ganyang Malaysia, tengok-tengok negara sendiri yang kena ganyang! Dulu kena goyang gerudi kira ok lagi, sekarang bumi kena goyang. Begitu juga dengan yang berlaku di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, dan sebahagian tempat di Malaysia. Mungkin masa tu, kita belum bersolat lagi, masa tu kita sibuk dengan urusan dunia dan masa tu, kita tidak mengingati Allah. Bila terasa gegaran, kita turun ramai-ramai dari office, dan baru tersedar akan kealpaan kita tadi. Jadi Zalzalah ni juga menghantar signal dan as reminder yang kita tidak boleh snooze kan dia.




Zalzalah ini ialah bala dari Allah yang diturunkan kerana adanya maksiat di sesuatu tempat, atau tidak ada amal soleh di dalam sesuatu tempat.


"Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). "(30:41)


Kalau merujuk ayat ini di dalam tafsir pimpinan arrahman, nota 1393, bala bencana yang tidak putus-putus menimpa manusia adalah kerana maksiat.


Siapa yang menyebabkan maksiat ini berleluasa?


"Dan apabila sampai tempoh Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, Kami perintahkan (lebih dahulu) orang-orang yang melampau dengan kemewahan di antara mereka (supaya taat), lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya; maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu kami menghancurkannya sehancur-hancurnya. " (17:16)


Menurut tafsir pimpinan arrahman nota 614, mutrafi (orang yang hidup mewah) ialah ketua-ketua dan orang terkemuka.

Mereka inilah punca berlaku maksiat. Siapa dia ketua-ketua? Of course pemimpin. Orang-orang terkemuka? Mungkin penaja-penaja. Mereka nilah punca berkembangnya maksiat berleluasa. Mereka ada kuasa, wang ringgit. Bila maksiat berleluasa, maka bala bencana pasti menimpa.


Soalannya sekarang, Malaysia seringkali terselamat dari Zalzalah disebabkan keadaan geografinya, walaupun terasa sedikit tetapi hakikatnya Alhamdulillah, impaknya masih minimal. Jadi adakah di Malaysia yang kucintai ini tidak ada maksiat? Allah berfirman;

"Dan bukan sedikit negeri-negeri yang Aku beri tempoh, sedang penduduknya berlaku zalim; kemudian Aku menimpakannya dengan azab seksa; dan (ingatlah) kepada Akulah tempat kembali. " (22:48)


Ya, mungkin kita diberi tempoh lagi untuk bertaubat, sebelum kejadian seumpama Zalzalah ini berlaku di tanah air kita. Harapnya kita mengambil iktibar akan apa yang berlaku di negara jiran kita ini. Cukup-cukuplah tu, hentikanlah nak ganyang negara orang. Zalzalah yang berlaku di sana sini, merupakan tanda-tanda kiamat menghampiri kita. Lebih baik kita ganyang segala dosa-dosa lalu, dan ganyang segala maksiat, kejahatan dan kezaliman yang berlaku di depan kita.

Walaupun Malaysia terselamat, tapi Dato' takut Zalzalah ni akan berlaku di Malaysia, di bahagian di Negeri Sembilan, hujung minggu ni. Zalzalah akan berlaku dengan dasyatnya di sana, bukannya dengan turunnya gegaran, tapi turunnya kain songket, basikal, beras dan not not bergambar Agong. Muka bumi di sana juga turut digoncang dengan ledakan Tar Tar yang berwarna hitam. Sekian dimaklumkan. Kalau kalah lagi, alamat gempa akan berlaku buat kali kelapan... hah gitu. Jadi kepada YB YB, selamat berkempen secara berhemah. Jangan nakal-nakal... Kalau kena tumbuk, sila bangun sendiri. Ayuh, kita Ganyang rasuah dan pengundi hantu! Bisa dong... Udah dulu ah...

Saturday, September 19, 2009

Merdeka kah kita?

Salam Merdeka kepada pengunjung-pengunjung blog Dato' yang menjadikan blog Dato' sebagai teman setia anda. Macam mana, dah kibarkan bendera Malaysia? Apa? Belum lagi? Tak elok tu... Mana semangat patriotik kita? Pada yang suka pakai topeng tu, cari topeng yang ada cop bendera Malaysia, ada tu, pergi cari. Barulah "A". Semangat patriotik dapat disemai, penyakit dapat dicegah. Penyakit yang tu semakin ganas nampaknya. Kalau macam ni, Dato lagi rela dapat B1N1. At least, tutup telinga, tutup mulut penangan B1N1 ni dapat dicegah.

31 August, suara Merdeka dilaungkan. Tapi Merdeka kah kita? Sebelum tu, apa itu Merdeka? Merdeka dari segi bahasanya bebas. Dan bebas ini secara mutlak. Bebas berbuat apa sahaja. Adakah ini maksud merdeka yang sebenar? Dan jika betul, merdeka kah kita? Pada pendapatan Dato' yang tak seberapa ini, merdeka ialah bebas untuk menyembah Allah dan mengamalkan cara hidup Islam. Bebas hidup sebagai seorang muslim dan mu'min. Bebas untuk melakukan dan melaksanakan undang-undang Islam. Bebas untuk mengabdikan diri kepada Allah dan mengikut sunnah-sunnah Rasullah, selain dari poligami atau kahwin lain. Yelah bak kata orang, kahwin satu wajar, kahwin dua belajar, kahwin tiga mengajar, kahwin empat sejajar, kahwin lima, itu kurang ajar... hah gitu.

Kalau nak ikutkan definisi merdeka masa kita, iaitu memperjuangkan kebebasan dari dijajah orang negara dan bangsa lain, ini tidak tepat. Kalau merujuk pada definisi merdeka yang itu, Rasulullah dikira penjajah, sebab masuk tempat orang (Madinah) untuk menyebarkan Islam, sedangkan tempat asalnya di Mekah. Tetapi kalau merujuk makna merdeka seperti di para kedua di atas, Rasululullah dikira pejuang kemerdekaan, apabila berjaya memerdekakan penduduk Madinah, dari menyembah berhala-berhala dan juga taghut, kepada menyembah Allah yang satu.

Cuba pulak kita menung-menungkan sekarang, merdekah kah kita bila merujuk kepada peristiwa seperti di para ketiga di atas? Amacam? Ada harapan? Memang takde harapan. Banyak contoh kita boleh lihat sekarang. Senang cerita, ambil contoh isu yang hangit sekarang, isu Kartika. Yang nak kena si Kartika ni. Yang bising orang lain. Yang bising Bintul Jalil, Ibnu Yatim dan Ibnu Razak. Orang nak kena relax je. Dalam kes ni, merdeka kah Kartika untuk menghapuskan dosa-dosanya yang lalu? Merdeka kah Hakim untuk menjatuhkan hukuman syariah terhadapnya? Merdeka kah kita sebagai umat Islam untuk melihat undang-undang Islam ditegakkan di muka bumi ini? Sampai bertangguh-tangguh. Sampai bertelagah sesama Islam sendiri untuk melaksanakan hukuman cara Islam. Malulah cam ni kat orang lain, seolah-olah hukuman Islam ini tak kukuh, sehingga ada percanggahan. Walaupun hukuman ini tak cukup syarat, yelah patutnya 40-80 sebatan untuk kesalahan minum arak, tapi oklah, janji ada usaha ke arah menegakkan hukum syariah yang sebetulnya. Kononnya zalim terhadap wanita. Yang kata zalim tu, dia tak reti macam mana ia dijalankan. Ok, cuba tengok video klip di bawah, hukuman sebat mengikut undang-undang civil.


video

Melihat kepada video di atas, sebatan cara civil atau sebatan cara bukan Islam, siapa yang berani kata sebat cara ini zalim? Ada kedengaran Bintul dan Ibnu-Ibnu itu bersuara kata zalim, dan suruh tangguh? Ada? Kalau jawapannya takde, maka sahlah kita belum lagi merdeka. Memang dah terang-terang dalam akta kanun keseksaan tu dah kata hukuman ini memang untuk menyeksakan. Berbeza dengan hukuman Islam, iaitu tujuannya untuk mendidik orang yang belum buat jahat/maksiat dan untuk menghapuskan dosa-dosa si pembuat. Sebab itu Kartika ni nak sangat dijalankan hukuman sebat ini, sebagai kifarah kepadanya. Hukuman cara Islam tidak zalim. Panjang rotan tidak lebih 1.22 meter , tebal tidak lebih 1.25 cm. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksana selepas 2 bulan melahirkan anak. Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk. Sebatan dengan kekuatan sederhana, kalau civil, kelajuan 160 km/h. Tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala. Maknanya, tukang sebat tak boleh mengangkat ketiaknya. Ibarat letak buku kat ketiak. Bila sebat, buku jatuh, maka sebatan tak ikut cara Islam. Sebat cara Islam juga tidak melukakan kulit pesalah. Orang yang nak sebat syaratnya mestilah alim. Kalau cara civil, geng-geng sarjan misai A. Galak tu. Cuba bayangkan yang sebat kita tu, Imam masjid kampung kita. Ek eleh, apa barang, tak takut pun. Hah gitu... Tapi bukan sakit tak sakit atau menyeksakan point dia. Pointnya macam Dato' sebut tadi menginsafkan orang lain, sebab hukuman dilaksanakan dikhalayak ramai. Malu beb, sampai ke tua orang ingat. Kena rotan kat sekolah pun sampai masa reunion sekolah pun orang duk sebut lagi.






Pokok pangkalnya, nak merdeka, kembalilah ke cara Islam dan al-Quran. Al-Quran ini, bila membacanya confirm tak sesat. Cuba letak al-Quran kat dalam kereta. Confirm perjalanan tak sesat, malah sentiasa di jalan yang lurus. Selamat punya kita dari menuju ke lorong-lorong Pak Aji. Barulah Merdeka. Macam kes H1N1, takkanlah takde cara Islam menyelesaikannya. Mesti ada punya. Biasanya penyakit-penyakit yang merebak macam ini melibatkan syaitan. Jadi untuk mengelakkannya masuk ke dalam tubuh, kita perlu terapkan roh kita dengan aura Islam itu. Dalam TV dan media-media kita diberitahu untuk basuh tangan selalu sebagai mengelak cara penularan. Kenapa tidak kita tukar pulak kempen ni, dengan mempromotekan bukan saja basuh tangan, tapi basuhlah juga muka, tangan, kepala dan kaki anda selalu. Secara tak langsung orang terpikir, eh ini kaedah wuduk untuk sembahyang. Barulah Merdeka camni. Islam dah lama anjurkan basuh tangan selalu. Kemudian bagi kaum wanita, dari duk pakai topeng, baik pakai purdah. Penyakit dapat dielak, pahala pun dapat. Barulah Merdeka camni.

Jadi siapa yang cakap cara hidup Islam, anjuran Islam dan hukum Islam kuno, tak relevan masa kini dan zalim, memang Haram Jadah sungguh! Eh jangan marah Dato'. Dato' bukannya maki. Haram Jadah tu Melayu punya ciptaan. Bukannya maki. Asalnya kat Mekah sana tu. Ada satu bas yang nak pergi ke Jeddah. Jadi konduktor bas tu pun jerit, "Ha mai mai mai, Haram (Makkah) Jaddah!! Haram, Jaddah!! Haram Jaddah!!. Dia nak menunjukkan bas tu bertolak dari Makkah ke Jeddah. Orang Melayu tengok, sampai Malaysia, dia tokok tambah perkataan Haram tu bila nak marah. Ala macam kita nak balik Raya, dengar orang bas cakap, "Ha Aloq Setaq Teipeng!! Aloq Setaq Teipeng!!.

Dikesempatan ini Dato' hulurkan Salam Aidilifitri kepada semua pembaca blog Dato'. Maaf dipinta. Selamat Hari Raya bukanlah ucapan untuk sapaan. Maaf Zahir Batin bukanlah insurance nak buat salah untuk 11 bulan mendatang. Semoga semangat Ramadan akan berterusan untuk 11 bulan yang akan datang. Semoga kita masih lagi diberikan nafas dan nyawa untuk menghadapi Ramadan sekali lagi. Dan apa yang penting sebelum kita tutup mata, harapan kita untuk kita dapat menghirup udara Merdeka yang sebenar di mana Islam tertegak di muka bumi ini. Takebeer!!! Takebeer!! Mai secawan!

Friday, August 21, 2009

Bonus Tahunan!

Sekali lagi kerajaan langit (bukan ayah pin) mengumumkan bonus tahunan kepada seluruh umat dunia yang mengabdikan diri kepadaNya.

Di sebalik bonus yang ditawarkan, ada pula yang mengambil kesempatan untuk Annual Leave. Sebulan pulak tu. Dato' baru terima email ini. Ada sesiapa yang nak apply sama?
_____________________________________________
From: Laknatullah, Syaitan
Sent: Friday, August 21, 2009 7:00 PM
Subject: I will be on Annual Leave from 22/8/09 to 19/9/09

My outstanding jobs - Follow up

1) Modesto Sdn Bhd - Ah Beng and Aweks
2) Sogo and Kamdar - Money and Neighbour
3) Taman Tasik Titiwangsa - Hollywood movie
4) Baazar Ramadan Wangsa Maju - Nafsu
5) Surau Nurul Muttaqin (Special job) - Office management and workload
6) Hotel Sri Melayu - Hotel management

Selamat berpuasa dan beramal to whom it may concern. Jangan nakal-nakal!

Regards,
Syaitan Laknatullah

Di sini Dato’ rangkumkan info-info menarik tentang bulan Ramadan, untuk renungan kita sebelum menghadapinya;

1) Ramadan: ertinya panas terik. Kalau tengok cuaca kat luar, tak nampak cerah, jangan pulak tak puasa. Tu tandanya bukan Ramadan belum tiba tu, tapi…. jerebu daa.

2) Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah.

3) Berlakunya perang Badar Kubra dan umat Islam mendapat kemenangan. Bulan Ramadan tahun ini, ada juga perang Badar Sughra kat Permatang PASir. Confirm Islam menang. Sekian dimaklumkan.

4) Di dalamnya dipilih ada malam al-qadar yakni lebih baik drpd 1000 bulan. Tapi kalau malam tu kita sibuk buat kuih, maka dapatlah pahala membuat kuih lebih daripada 1000 jenis.

5) Kita sedia maklum akan perkara-perkara yang membatalkan puasa, tetapi tahukah kita akan perkara-perkara yang membatalkan pahala puasa? Contohnya memikirkan pada waktu pagi, petang nanti nak buka apa.

6) Puasa satu ibadat yang special iaitu tak boleh berlaku riyak atau menunjuk-nunjuk. Kalau ada orang menunjuk-nunjuk yang dia tak puasa, ni bukan riyak namanya, ni nak kena henyak. Terutamanya yang pakai topeng. Kena peratikan, takut duk mengunyah.

7) Bulan diturunkan Al Quran di Gua Hirak. Memang betul pun. Bulan ini sahaja, di mana diturunkan Al Quran dari Rak. Ni bukan orang Malaysia ni, orang Mexico sana.


8) Bulan penuh keberkatan. Ehem… Bukan bulan, perut penuh keberatan ye. Yelah, elok-elok bulan Ramadan al-Mubarak, nanti jadi Ramadan al-Murtabak.

9) Bulan yang dipilih untuk ibadat puasa dan ibadat-ibadat yang lain, seperti tadarus, tarawikh, dan moreh. Hah gitu.

10) 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan - pengampunan, 10 hari terakhir - pembebasan api neraka. Bulan dinamakan juga bulan keampunan. Pasal itu, masa puasa, banyak benda yang kempunan. Nak hitu nak hini. Nafsu semuanya tu.

Jadi Dato’ ucapkan Selamat berpuasa dan menjalankan ibadah di bulan Ramadan al-mubarak ini kepada sesiapa yang berkenaan sahaja. Marilah kita jaga dan kerjakan semua ibadah kita berdasarkan KPI yang telah ditetapkan. Kerja Perlu Ikhlas lah. Semoga Ramadan kali ini diharapkan untuk kita lalui dengan penuh makna dan harap-harap kita akan dapat bertemu Ramadan pada masa akan datang. Amin. Jadi tunggu apa lagi, check bonus dan hadiah yang telah ditawarkan. Rebutlah ia. Pastinya, berbaloi-baloiii…Hah gitu…

Tuesday, August 4, 2009

Isteri didahulukan… Awek diutamakan…


Isu demonstrasi Gerakan Mansuh ISA (GMI) masih menjadi topik hangit di kalangan masyarakat kita sekarang. Hangit maksud Dato' di sini ialah perkara demonstrasi terus menjadi kutukan dan makian orang ramai yang cintakan keamanan. Ada yang kata, kenapalah yang ramai Melayu yang terlibat sedangkan kaum lain duk relax je tengok dari jauh. Kaum lain duk bertungkus lumus cari duit, kaum Melayu buang masa dengan berdemo. Menjawab persoalan ini, kita perlu lihat dari segi majority-minority kaum di Malaysia. Disebabkan Melayu yang majority, sudah pasti ramai Melayu yang terlibat. Kaum minority yang lain, mungkin mereka bimbang akan apa yang terjadi jika mereka terlibat sama. Kalau Melayu kat negara lain, tak berani jugak Melayu nak berdemo disebabkan mereka di dalam golongan minoriti.

Adapun, yang datang berdemo 1 August lalu, ada juga di kalangan warga Sepet. Jangan kata bukan Islam, yang Mualaf pun sama juga datang. Bukan saja yang namanya Mukhsin, malah yang namanya Ah Chong dan namanya Muthu pun turut serta. Satu Malaysia lah katakan. Ramainya tidak terkira. Tu yang kerajaan dan polis agak Gubra pada masa itu. Jadi, pada yang kata hanya orang Melayu saja yang terlibat berdemo, bukaklah mata dan jangan jadi Rabun. Bukannya mereka ini nak jadikan demo ni masa untuk tunjuk bakat dan tunjuk jagoan, atau untuk Talentime, tapi yang ini datang atas kesedaran mereka akan kezaliman ISA.

ISA ni sebenarnya Ikut Suka Aku. Tahanan tanpa bicara. Bagi yang bukan Islam, tentunya kesedaran mereka apabila melihat kepincangan dan kelemahan akta itu sendiri. Di dalam perlembagaan negara, perkara 5(3) "Jika seseorang ditangkap maka dia hendaklah diberitahu dengan seberapa segera yang boleh alasan-alasan dia ditangkap dan dia hendaklah dibenarkan berunding dengan dan dibela oleh seorang pengamal undang-undang pilihannya". Ini ternyata bercanggah dengan ISA yang menahan seseorang tanpa diberitahu sebab kesalahannya, dan tidak dapat dipanggil untuk dibela diri. Kemudian mereka melihat ada satu percanggahan lain pula, jika dirujuk perkara 4(1) dalam perlembagaan negara, "Perlembagaan ini ialah undang-undang utama Persekutuan dan apa-apa undang-undang yang diluluskan selepas Hari Merdeka yang tidak selaras dengan Perlembagaan ini adalah tidak sah setakat ketidakselarasan itu." Dengan erti kata lain, perlembagaan negara ialah supreme law, dan tidak ada mana-mana undang-undang pun yang boleh mengatasinya.

Bagi orang Islam yang berdemo, mereka pula merujuk kepada Al-Quran dan mendapati ISA tidak relevan. Allah telah berfirman;

"Nabi Daud berkata: "Sesungguhnya ia telah berlaku zalim kepadamu dengan meminta kambingmu itu (sebagai tambahan) kepada kambing-kambingnya; dan sesungguhnya kebanyakan dari orang-orang yang bergaul dan berhubungan (dalam berbagai-bagai lapangan hidup), setengahnya berlaku zalim kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh; sedang mereka amatlah sedikit!" Dan Nabi Daud (setelah berfikir sejurus), mengetahui sebenarnya Kami telah mengujinya (dengan peristiwa itu), lalu ia memohon ampun kepada Tuhannya sambil merebahkan dirinya sujud, serta ia rujuk kembali (bertaubat)." (38:24)

Orang-orang Islam mendalami ayat ini, apabila mereka merujuk kepada tafsir pimpinan Ar-Rahman, nota 1524 yang mengambil pengajaran dari kisah Nabi Daud. Moral dari kisah paparan ayat suci itu menegaskan bahawa tidak boleh menjatuhkan hukuman kepada seseorang sebelum ia memberi peluang kepada orang yang kena tuduh memberi hujah-hujah untuk membela diri. Ternyata Perlembagaan Negara juga mengambil intisari ayat ini dalam perkara 5(3) tadi. Malah dari segi common law, istilah “not guilty unless provent otherwise” juga mengambil moral ayat Quran dalam surah Al-Baqarah ayat 111; "... Bawalah kemari keterangan-keterangan yang (membuktikan kebenaran) apa yang kamu katakan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar".
Sekarang barulah kita tahu mengapa mereka ni, baik yang Islam atau bukan Islam menentang ISA, sanggup berdemo untuk menyuarakan bahawa ISA ini banyak pincangnya.

Berdemo dengan aman ini sebenarnya hak rakyat Malaysia. Dalam perlembagaan negara, perkara 10(1)(b) "semua warganegara berhak untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata". Rakyat yang pergi berdemo jadi pelik, bagaimana akta polis mengatasi perlembagaan. Kata supreme law. Jadi biarkanlah mereka semua ini berintifada. Biarkan mereka ni pergi dengan kembali. Mereka pergi berdemo dengan aman, kemudian kembali ke rumah masing-masing. Janganlah menjadikan mereka pergi tak kembali. Hah gitu. Ke "Dalam" lah jawabnya.

Sebenarnya tajuk di atas takde kena mengena pun dengan posting Dato’ ni. Kalau Dato’ letak tajuk ISA, takde siapa yang nak baca. Kalau bab gossip-gossip ni, ramailah yang suka. Contoh gossip terbaru ialah pernikahan sahabat Dato’, saudara Akil Hayy dengan pasangannya Waheeda. How sweet… Keluarlah tajuk surat khabar yang bunyinya nakal, “Bernikah selepas 30 hari cerai”. Dato’ setuju dengan pengantin baru ni , “Lantaklah apa orang nak kata”. Kisah rumah tangga ni amat sulit. Tak betul, jika ia disebar-sebarkan ke media. Sebab hal dalam kain, hanya mereka yang tahu. Dulu orang kata mereka dah kahwin lama senyap-senyap. Ternyata itu semua fitnah. Jadi apa jaminan yang gossip-gossip yang lain itu semua betul? Bukannya apa, yang buruk nama Islam juga, yang buruk ustaz-ustaz jugak.

Dato’ tak berminat nak komen lebih lanjut. Dato’ harap hubungan suami dan B1N1 ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Sudah pastinya, selepas kahwin ini, banyak getir dan rintangan yang perlu dihalangi. Belum seminggu kahwin, dah ada rintangan yang bakal ditempuhi Akhil dan Wassininya itu. Dato’ harapkan mereka ni, banyak-banyakkanlah bersabar yek. Yelah baru seminggu kahwin, dah puasa. Air mata kegembiraan dah kering, air liur pulak yang meleleh. Hah gitu.

Monday, July 20, 2009

Bila semut JB ke KLCC...

Salam 1Malaysia untuk semua peminat dan pembaca blog Dato'. Kita duk sibuk-sibuk 1Malaysia, 1Malaysia, kat sana tu ada 2Perak. Masih tak settle-settle lagi. Apa yang susah sangat. Bubar aje DUN. Biar rakyat menentukan. Tak susah pun. Andai kata rakyat Perak sokong dan memberi mandat kepada Pakatan Rakyat, maka Pakatan lah yang akan memerintah. Dan kalau bila pilihanraya kecil negeri Perak nanti, rakyat memilih untuk menolak Barisan Nasional, maka Barisan lah yang akan jadi pembangkang. Tak susah mana pun isu 2Perak ni. Solusinya hanya serahkan kepada rakyat. Biarlah rakyat yang buat keputusan, sama ada nak memilih Pakatan Rakyat, atau nak menolak Barisan Nasional. Sekian dimaklumkan.

Jadi untuk follow up isu lalu, H1N1, sekarang ni makin menular gamaknya virus ni. Di negara jiran, Singapura dah mula mencatatkan kematian. Harap-harap di Malaysia, mintak dijauhkan lah. Tapi kat Malaysia ni, orang tak takut sangat dengan H1N1. Orang Malaysia takut dengan satu virus ni, B1N1. Takut bini daa... Hah gitu. Eh jangan main-main. Virus B1N1 pun boleh bawak kepada kematian juga...

Isteri tikam suami kerana mungkir janji

AMPANG - Gara-gara tidak menepati janji yang dibuat terhadap isterinya, seorang suami terpaksa menerima rawatan di Pusat Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat ditikam. Walaupun si isteri bertindak di luar dugaan, namun dia tidak sanggup melihat suaminya meraung kesakitan sebelum membawanya mendapatkan rawatan di HKL. Perbuatan luar kawalan itu dilakukan apabila suami yang berusia 26 tahun itu berjanji akan pulang ke rumah kira-kira jam 7 petang selepas menonton perlawanan bola sepak antara pasukan Malaysia dan Manchester United, kelmarin. Namun penantian isteri sehingga jam 1 pagi tidak menunjukkan tanda kepulangan suaminya dipercayai antara punca pergaduhan antara kedua pasangan berkenaan terbabit. Bagaimanapun suaminya pulang ke rumah kira-kira jam 2 pagi. Isteri yang mulanya tidak puas hati dengan perbuatan suaminya itu mula meninggikan suara sebelum berlakunya pertengkaran antara mereka. Dalam keadaan tidak terkawal, pertengkaran menjadi lebih tegang sebelum isterinya yang bekerja sebagai pembantu jualan menikam suaminya.

SUMBER: SINAR HARIAN

Begitulah hebatnya penangan virus B1N1 ini. Hati-hati ye para suami. Nak atasi virus B1N1 ni, sama macam nak mencegah virus H1N1 iaitu tutup mulut. Bila dah penat, senyaplah dia, sebab kuota bercakap sehari TA terakhir ni lebih banyak dari lelaki. Kalau tak jalan, just beat it... beat it... beat it... beat it... Aoowwwww.... Renung-renungkan dan selamat beramal!

Disebabkan Man-U, boleh jadi camni. Hebat betul. Kalah perang Man-U kat Kelantan. Manik Urai. Kalah tipis jugak tu. Ni kalau Owen tau ni, mengucap panjang dia. Patut Alex Ferguson buat rombongan dengan player-player dia melawat si suami malang itu, dari dok main golf. Ceh mula-mula masa Rooney score first goal, player-player Man-U meraikan goal, macam nak tak nak je, macam Dato' main bola petang-petang. Bila dah kena 2 bijik, hah baru gelabah. Owen score je, baru nak happy-happy. Tapi Dato' terpikirlah masa perlawanan pertama Malaysia-Man-U, berapa ramaikah orang yang "bertuah" dapat sembahyang maghrib berjemaah dengan Giggs, Nani, Owen, Rooney yang diimamkan oleh Ferguson. Maka cerahlah masa depan mereka ittew. Sekian dimaklumkan. Ni baru mukadimah, belum start lagi ni.

Sebenarnya Dato' nak highlight pasal Isra' Mi'raj. Peristiwa penting dalam kalendar umat Islam dan catatan perjalanan nabi kita, Muhammad. Peristiwa ni benar-benar menguji keimanan seoarang muslim, untuk mempercayai dan meyakini wahyu Allah yang dibawa oleh Rasulullah. Cabaran Rasulullah masa tu nak sampaikan apa yang berlaku semasa peristiwa itu amat getir. Kalau umat masa tu tak percaya dengan kisah baginda, macammana nak percaya akan wahyu yang baginda sampaikan, sampai ada yang mengatakan nabi gila sebab peristiwa ini. Cuba bayangkan kalau kita berada dalam zaman itu. Boleh percaya atau tidak seseorang boleh berada di Masjidil Haram kemudian ke Masjidil Aqso dan kemudiannya diangkat terus ke langit mencapai maqam tertinggi melepasi sidratul muntaha, dalam masa satu malam. Sekarang percayalah, kita dah Islam sejak lahir. Tapi masa zaman tu, yg Islam baru nak menapak, camne nak percaya? Zaman kita ni pun ada puak-puak yang mengatakan Isra' Mi'raj satu khayalan dan hanya ilusi, iaitu nabi tak physically ke langit.



Hanya iman yang kukuh sahaja yang boleh membuatkan kita percaya. Yakinlah Allah boleh buat, kalau Dia mengkehendaki. Cuba bayangkan kita duduk di Johor Bharu. Balik rumah, terus sangkut baju kat dinding. Tiba-tiba seekor semut masuk ke dalam poket baju kita. Kita pun terpikir, "Allah, aku ada meeting kat Kuala Lumpur, kat KLCC petang ni. Kemudian kita ambik baju kita tadi tu, terus bergegas ke Kuala Lumpur. Sampai di KLCC naik ke level yang paling tinggi sekali. Maka sempatlah untuk bermeeting di situ. Pastu lewat petang kita pulang ke Johor Bharu semula. Gantung baju kat tempat yang sama. Kemudian semut yang berada dalam poket kita tadi keluar dari poket kita. Lalu semut tadi berjumpa dengan semut-semut yang lain, seraya berkata, "Eh kau tau tak, tadi aku pergi KL, pastu aku naik level yang tertinggi kat KLCC, ni baru balik ni". Apa lagi, kawan-kawan semut tadi berkata, "Kau gila ke!!..." Hah gitu...

Hakikatnya semut tadi telah sampai ke KLCC level yang atas sekali. Bila Allah mengkehendaki, maka jadilah ia. Kalau kita pikir, semut tadi berjalan dalam kapasiti dia dari JB ke KL, kemudian naik KLCC, kemudian balik semula ke JB sudah tentu kita tak percaya. Tapi jika semut itu bergerak atas sebab orang lain yang menggerakkan, ini tak mustahil. Nak heran apa, ini boleh berlaku kat semut. Isra' Mi'raj, berlaku pada nabi kita sendiri, dia ada mukjizat, so apa yang samseng sangat tak nak percaya ni. Hati-hati dengan puak-puak yang liberal yang cuba untuk menyesatkan umat Islam dengan fatwa-fatwa yang memesongkan.

Sebelum Dato' berundur, mari kita yakinkan peristiwa Isra' Mi'raj yang betul-betul terjadi secara physicalnya dengan sepotong ayat Allah. Maka jelas, kuasa Allah yang memperjalankan sirah nabi semasa Isra' Mi'raj. Itu kata kuncinya, "memperjalankan". Yakinlah dan berdoalah agar iman kita terus tetap seperti mana sekarang.

"Maha suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya (dengan diturunkan nabi-nabi di negeri itu dan kesuburan tanahnya), agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (Surah al-Isra', ayat 1)

Thursday, June 25, 2009

H2O dan H1N1

Dr Masaru Emoto dari Universiti Yokohama, Jepun telah membuat kajian pada bulan Mac tahun 2005 juga menulis buku “the Hidden Massage in Water” ( Pesan Tersembunyl di datam air). Melalui kajian demi kajian yang tetah dibuat oleh Dr Masaru tetah terbukti bahawa air mampu merespons dengan baik perlakuan dan maklumat yang diberikan kepadanya, datam bentuk tulisan, gambar bahkan kata-kata atau suara. Bersama pembantunya Kazuya, kristal-kristal air ditemui terakam dalam gambar apabila air dibekukan pada suhu -25”C menggunakan kamera berteknologi tinggi. Bentuk kristal yang dihasilkan dalam pelbagai bentuk bergantung kepada maklumat yang diberikan kepada air. Menurutnya air mampu merakam pesan, seperti pita magnetik atau compact disk.



Mokekul air akan membentuk kristal yang paling indah adalah air yang diberi kata-kata “cinta” dan “terima kasih”. Sebaliknya molekul air membentuk kristal yang tidak cantik bahkan membentuk lingkaran yang berlubang di tengahnya apabila dikatakan padanya “kamu tidak berguna” atau “kamu bodoh” .

Apabila kita biasa menyatakan terima kasih, sentiasa bersyukur dan dihiasi perasaan cinta dalam kehidupan, kita telah berjaya membentuk air dalam tubuh kita menjadi kristal-kristal heksagonal yang sangat bermanfaat untuk kesihatan kita. Sebaliknya jika keadaan hidup kita sentiasa tertekan dengan kejahilan, kebodohan, tidak bersyukur, sentiasa bermusuhan dan membenci, tidak redha dan banyak komen, maka kita tidak akan pernah mendapatkan kristal-kristal air yang cantik dan indah dalam badan kita. Kesihatan dan emosi selalu terganggu, sedangkan air heksagonal sangat berguna untuk mengeluarkan toksid-toksid ( racun-racun) dalam badan kita.

Air heksagonal adalah air yang berperanan untuk mengikat radikal bebas H+ dan OH. Oleh sebab itu apabila air seperti ini dibekalkan dalam badan kita atau terdapat dalam badan, maka akah terdapat reaksi atau tindak balas, rasa tidak sedap badan, bersin, batuk, mual, berpeluh-peluh, sering buang air kecil mahupun air besar. Reaksi seperti ini adalah tindak balas yang menggambarkan kemungkinan bertimbunnya toksid dalam badan kita. Tindak balas ini disebut sebagai detox effect atau homeostatic. (SOURCE: TIDAK BERNAMA)

Dato' Shah - Pastinya kajian di atas merupakan satu tamparan hebat kepada manusia-manusia yang memperlekehkan air jampi. Dulu ada seorang tua ternama yang mengatakan ulama' yang menjampi air sekadar menjual air itu untuk mendapat keuntungan, sementara ulama' itu sakit ke hospital juga. Ini menunjukkan orang tua itu jahil dalam agama yang jampi itu telah lama wujud dan dibenarkan sejak zaman nabi lagi. Asalkan air itu dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran, maka jampi tidak bercanggah dengan syariat Islam, malah inilah medium untuk penyakit yang penyebabnya adalah jin.

Nah sekarang, doktor bukan Islam sendiri yang menjumpai bagaimana logiknya, dalam kes yang Dato' bawak ini, air jampi boleh mengubati penyakit. Rupanya air dapat memberikan tindak balas kepada kebaikan jika input kepadanya juga baik. Maka ayat suci Al-Quran yang dibacakan sudah tentu jauh lagi baik sebagai input untuk air itu dijadikan penawar. Kalau doktor Jepun tu tau yang orang Islam kutuk air jampi, tak ke malu.

Firman Allah, “….. Dan Kami ciptakan dari air segala sesuatu yang hidup…..” (Q.S. Al Anbiya:30)

Maka boleh juga kita simpulkan air tsunami yang menghancurkan umat manusia satu ketika dulu, merupakan tindak balas air yang mendengar unsur-unsur jahat kepadanya. Mungkin berhampirannya tempat-tempat maksiat dan berlaku perbuatan ingkar, atau tempat "TA" "TA" yang seksi bermaharajalela.

Macam dalam tubuh anatomi kita jugak, air juga bertindak balas. Bila sedih, keluar air, air mata. Bila sihat, keluar air, air peluh. Bila bercakap tak henti-henti, keluar air, air gerimis. Bila selsema, keluar air, hingus. Bila batuk, meluat dan rasa nak maki, keluar air, air ludah. Bila diri dah dapat rasa dekat-dekat nak kalah debat atau gementar, keluar air buih kat tepi mulut. Sekian dimaklumkan. Bila terlampau sedap dan terlalu nikmat, keluar air juga. Err maksud Dato', air liur basi. Itulah nikmat tidur. Hah gitu...

Nak cerita pasal tindak balas air ni, ada satu cerita, hah yang ni memang orang Malaysia, bukan orang negara lain. Ada satu pakcik tu dia kematian isteri. Beberapa hari, meleleh air mata dia mengenangkan isteri kesayangan tiada. Selang beberapa minggu, air mata berhenti meleleh, air liur pulak meleleh... Hah gitu. Makna kata hebatnya tindak balas air terhadap perasaan sedih dan tak tahan. Maksud Dato', tak tahan hari-hari makan kat warung.

Begitulah hebatnya ciptaan Allah. Agaknya virus H1N1 boleh ubat tak dengan air? Of courselah semua ubat guna air. Allah tak turunkan penyakit, sebelum Dia turunkan ubat. Ubatnya kita kena cari. Sebenarnya H1N1 ubatnya ialah jangan makan babi. Dato' rasa lah. Sebab Dato' tak dengar lagi orang Islam yang kena penyakit ini. Wallaua'lam.

Sebab bila manusia makan babi, DNA babi akan masuk dalam tubuh badan, dan tidak boleh dilupuskan, maka virus selsema babi yang tersebar mudah menjangkiti pemakan babi. Pemakan babi berisiko tinggi untuk dijangkiti, berbanding dengan orang yang tidak makan. Tapi ini belum ada kajian khusus lagi. Baru kajian amatur oleh Dato'. Lepas ni kena tukar namalah pulak. Dato' Dr. Shah...Hah gitu.

Dr. Shah juga berupaya mengubati penyakit cinta. Sesiapa yang ada masalah, boleh jumpa Dr. Shah, bawak ayam golek sekali, but without gravy, breast part please. Nanti Dr. Shah bagi ayat jampi dia, khas untuk orang bujang sahaja. Yang dah kahwin... pun boleh juga..., tapi, kalau nak pikat Wassini, kena mintak kebenaran dari Wassana terlebih dahulu berserta certified true copy. Kalau jadi, Alhamdulillah, kalau tak, Nauzubillah... salah baca lah tu...

Thursday, June 4, 2009

Stadium runtuh angkara orang ketiga?

Belum pun kita reda dengan isu keretakan rumah tangga celebriti kenamaan yang hampir roboh, timbul pula cerita keretakan bumbung stadium yang dah roboh. Dato teringat cerita sebuah sekolah yang bercadang untuk membina makmal. Contractor dah budget plan makmal itu yang nilainya lebih kurang RM200,000. Tetapi disebabkan banyak sangat "tol" sana, "tol" sini, commission sana commission sini, ampu sana wa ampu sini, developer terpaksa mengurangkan kos kepada RM70,000. Jadi material yang digunakan bermutu rendah. Satu hari, makmal yang telah siap dibina rebah ke bumi sebelum budak-budak sekolah masuk untuk mengenal apa itu, sebut betul-betul, penunu bunsen, burette, kon sylinder dan sebagainya. Ni bukan sekolah kat Malaysia ni, tu sekolah kat Nigeria sana tu. Sekian dimaklumkan. Inilah akibat daripada apa yang dikatakan politik wang, bahasa sedap, sebenarnya rasuahlah. Selalu je nak bagi nama sedap. Kalau babi, jadi khinzir, bila sebut khinzir, rasa macam arnab je.

Tiada kaitan dengan apa yang berlaku di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak untuk Dato kaitkan dengan cerita sekolah tadi. Lu pikirlah sendiri... Biasalah masing-masing mula ambik port. Menteri turun padang dan beri komen prihatin masing-masing. AMAT MEMALUKAN NEGARA!!!, kata Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor. Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu kerajaan negeri Terengganu menyiasat dengan menyeluruh. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengarahkan semua empat kompleks sukan dan 10 stadium seliaannya diperiksa tahap keselamatannya segera. Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said mengumumkan kerajaan negeri akan respon dengan melantik konsultant bebas bagi mengkaji isu ini.

Nak lagi molek, siasat sekali sama ada wujud penyelewangan atau tidak, kaji bahan material yang digunakan, ada kualiti ke tak, takut-takut jadi cam kat makmal sekolah tu... Hah gitu...Tapi kalau tak nak siasat gaya itu, Dato' harap jangan siasat langsunglah. Tak guna baru dah terhantuk baru terngadah. Sebab kalau bukan sebab lain, sebab inilah stadium tu runtuh. Akibat perbuatan tangan orang yang ketiga. Nak tau siapa? Ini yang sempat dirakam...

P/S - Kagum melihat Masjid di Acheh tak runtuh semasa tsunami dan geram melihat Masjid di Kg Bujal, Terengganu yang diruntuhkan kerana hasat dengki.

Monday, June 1, 2009

Akhil Hayy tewas dengan TA yang terakhir




HarTA, takTA dan waniTA. Sesungguhnya tiga TA ini bisa menghancurkan kehidupan manusia jika disalah guna.

Salam kepada semua pembaca blog Dato yang dah lama Dato tak hangitkan dek kerana busy dan busy body jugak. Bukanlah kerana untuk mengejar dua TA yang pertama, tetapi Dato harus menunaikan tanggungjawab juga kepada TA yang terakhir itu. Hah gitu... Kalau tulis blog dapat gaji takpelah jugak yek. Anyway setelah dua bulan tidak menulis, Dato kembali dengan posting terbaru yang ternyata hangit, tengik dan panas, sehangat mentari di Bali. Dato sebenarnya baru balik dari Bali seminggu atas urusan bercuti. Dato duk ushar2 jugak kiri kanan, kot2 terserempak dengan ayah Pin. Tapi still tak jumpa2 lagi. Kat sana 97% masyarakatnya adalah beragama Hindu. Tapi sungguhpun begitu, dari pemerhatian Dato' kat sana memang selamat suasananya. Kalau nak jalan sorang2 tak risaulah, takde peragut, penjenayah, sebab semua orang kat sana memang berniaga dan tak desperate. Malu kita negara Islam masih tak selamat. Tambah hadhari pun belum lagi boleh selamat. Yang Dato takut, kena bom je. Tapi janganlah pergi tempat2 yang bombable, tambah2 tempat yang ada banyak TA terakhir. Sekian dimaklumkan.

Sebelum berangkat ke sana Dato terkejut mendapat tahu bahawa isteri Akhil Hayy menfailkan tuntutan cerai kepada suaminya. Dato terkejut kerana Akhil Hayy ni feveret Dato. Dato minat bangat sama ini orang. Jantungku copot mendengar suaranya. Dato kagum dengan kesungguhannya untuk menegakkan syiar Islam tanpa mengira batasan kaum, agama, lapisan umur malahan dakwahnya merentasi batas politik. Dia diterima oleh semua orang walaupun dia berlainan parti, tetapi dia dianggap moderator kerana orang parti lain pun boleh menerima dakwahnya.

Untuk rekod, Akhil Hayy merupakan bekas penyanyi rock tahun 1980an kumpulan D'Riyadh dan khabarnya isterinya sekarang ni merupakan bekas peminatnya dahulu. Kemudian dia berhijrah ke arah dakwah dan memasuki pentas politik di atas tiket penceramah bebas. Kemudiannya bakatnya dikembangkan lagi dengan memasuki bidang nasyid sebagai penyanyi lagu-lagu berunsur dakwah. Dia juga terpilih sebagai juri untuk Marhaban di Astro, dan di kala inilah merupakan sempadan perpindahan Akhil daripada pentas dakwah dan politik kepada dunia glamor artis. Pada masa itu juga, Akhil sering memberitahu para pengikut ceramahnya, bahawa dia sesekali tidak akan terperangkap kepada musuh-musuh tersembunyi. Dia merujuk kepada situasinya yang mula masuk ke dunia glamor dan bahawa dia tidak akan bertukar lambang parti dan prinsip, malah menganggap dia mahu mengambil kesempatan untuk berdakwah melalui media massa. Usaha ini Dato puji kerana ini menunjukkan bahawa Islam tidak menghalang manusia untuk berhibur, tetapi mesti ada asas.

Klimaksnya, apabila Akhil dilamar oleh saluran baru Astro, Oasis untuk rancangan barunya, Cafe Akhil Hayy. Ingatkan dia dapat tarbiyyah orang, nampak gayanya cam dia pulak yang kena tarbiyyah. Begitulah cabarannya sebagai orang yang menggalas tugas pendakwah dan motivator. Bila berlaku sesuatu musibah atau dugaan dalam hidup, orang mula sangsi akan apa yang kita sampaikan dulu, dan ini sedikit sebanyak memberi label yang negative kepada lambang yang kita bawa. Dalam kes ini Akhil membawa lambang Islam dan warak. Dato teringat akan kata2 sahabat nabi, tak ingat nama dia, "Janganlah judge (lihat) kepada siapa yang bercakap, tetapi judgelah (dengarlah) kepada apa yang dia cakapkan". Teringat dahulu, seorang lagi idola Dato', dia pun Dato' jugak, Fadzillah Kamsah, yang ada juga kontroversi berkenaan dengan anak gadisnya. Namun dia tabah menghadapinya. Yelah duk bagi motivasi untuk menjadi anak yang cemerlang, tetapi orang dah pandang serong. Tapi kena ingat dia juga ada ajar bagaimana nak menghadapi dan menangani anak yang bermasalah. Jadi apa yang disampaikan itu betul betul betul, sebab dia buat apa yang dia sebut.

Jadi, Dato' harap saudara Akhil tabah menghadapi TA yang terakhir, baik dari isterimu sendiri atau dari rakanmu Waheeda. Dato pun lemah jugak dengan TA yang terakhir ni. Yelah bak kata orang, "No woman, no cry, no woman people die". Dulu anda menasihati saya dan kita semua, dan sekarang tak salah kalau kami semua mengingatkan anda. Inilah konsep Wassini... "Aina, ma za taro... tergedik tergedik...ma fi ayadina... tergedik tergedik..." ... hah gitu... TATA...

Hanya Ketenangan (Kumpulan D'Riyadh)

Setiap sesuatu yang dimiliki
Semuanya tak kekal lama di sini
Setiap kali ku ingin menyayangi
Terpaksa kufikir berulang kali
Tak rela aku
Bakal ditinggalkan
Terseksa kekecewaan

Ku... mengharungi
Setiap liku kehidupan
Dengan rasa waspada
Yang kubimbangi
Diriku gelinciran
Dan menyesal seusia

( korus )
Andai kau fahami sabar menanti
Kan kuisi dirimu ruang di hatiku

Oh... hanya ketenangan
Menjadi harapan



Wednesday, April 1, 2009

Kisah Madihah dengan Sebuah Kamus

Sebelum para pembaca dan peminat blog Dato' (ada ke? ada aku kisah...?) meneruskan membaca coretan ini, Dato' nak mintak tolong sikit. Tolonglah jangan baca tajuk ini ikut style Doraemon. Buruk bebenor bunyinya. Ikut style wonderpet!! wonderpet!!, lagilah tak larat. Sebab kisah yang Dato' ingin paparkan ini amat serius untuk kita amati bersama. Kepada yang tak kenal Madihah, kita imbas kembali keratan akhbar berikut;



(kredit untuk Hafiz Johari - Photographer Utusan)

Nik Nur Madihah peroleh 20 A
KOTA BHARU 12 Mac - Anak seorang nelayan, Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal, 18, dari Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan) di sini mencatat sejarah di negeri ini apabila memperoleh 20 A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008.
Kejayaan itu menjadikan pelajar tersebut antara yang paling cemerlang di seluruh negara dengan mendapat 19 1A dan satu 2A, kurang satu mata pelajaran berbanding pencapaian pelajar terbaik SPM 2007, Azali Azlan yang memperoleh 21 A.
Nik Nur Madihah juga membuktikan kesusahan keluarga bukan halangan untuk dia mencapai kecemerlangan walaupun mengambil sebanyak mungkin mata pelajaran bagi menguji keupayaan dirinya dalam menghadapi cabaran hidup sebagai pelajar.

Dato' sebenarnya kurang berkenan sikit kalau budak-budak sekolah ambik banyak subjek dalam SPM. Dato' takut akan menjadi trend. Dulu si Amalina dengan 17A1. Pastu siapa entah, up lagi potong Amalina. Latest si Madihah ni. Tapi bukan ini yang Dato' nak cerita. Ada sesuatu dalam diri Madihah ni, yang Dato' tercuit. Ehem, jangan salah sangka, bukan Dato' terpikat pada kecomelannya. Tapi kegigihannya yang patut kita semua ambil iktibar.

Atas kesempitan hidup, dia sering berpuasa. Kalau kita? Sampai dah tak tahu nak makan kat mana. Pun tak bersyukur. Ini bukan orang Malaysia lah ni. Orang Papua New Guenia nun tu... Lalu Madihah menjadikan puasa sebagai ibadah sunat Isnin Khamis. Amacam? Boleh?

Tapi ada satu nilah yang membuatkan Dato' tak boleh tidur. Bukan takut orang candid ambik gambar, tapi memikirkan kecekalan si Madihah ni. Dia tak mampu beli kamus sendiri. Lalu dia pinjam perpustakaan. Kemudian dia salin kamus tu dalam buku nota dia. Amacam? Kalau kita? Kita rembat je kamus tu, yelah sedangkan kamus elektronik pun kena kebas! Tak pun yang Dato' selalu buat main renew bila dah habis tempoh, bila dah lunyai baru return. Tapi si Madihah ni nak miliki kamus tu sendiri. Takde duit dan dia salin. Nak fotostat pun mungkin takde duit. Cekal betul dia ni. Jadi kalau ada sesiapa yang rasa dirinya apa orang putih kata, nak sebut kang salah sebut, apa tu kalau rasa hidupnya "suck", tolong hayati sendiri kisah ini. Janganlah bagi alasan lagi untuk terus berjaya. Takde itu, takde ini. Ini Madihah, banyak yang dia takde, boleh je berjaya. Sebabnya, dia ada dirinya. Sebab itu dia berjaya. Orang yang tak berjaya ini, sebab dirinya takde, tak mahu tolong diri sendiri, akhirnya terumbang-ambing. Madihah dia tahu potensi dirinya sebab tu dia tak risau takde duit, takde kamus, tapi dia ada attitude, discipline dan commitment.

Satu lagi yang Madihah buat yang Dato' segan jugak nak cerita, sebab Dato' tak buat. Tapi nak kena cerita jugak, supaya lepas ni kita buat ramai-ramai. Madihah ni selalu buat sembahyang tahajud (sembahyang bangun malam). Amacam? Boleh agak-agak? Kita pun tahajud gak. Tapi tahajud buang air. Pastu sambung tidur. Tahajud ni banyak kelebihan. Antaranya menjadikan kita lebih berani. Sebab itu masa zaman Salahudin Ayub masa malam sebelum nak perang, dia pergi setiap khemah, askar. Mana-mana orang yang tak bangun malam beramal, terus reject, tak boleh pergi perang, kalau pergi jugak, confirm kalah. Satu lagi kelebihan tahajud ialah awet muda dan muka tak cepat kedut. Yelah berkat dengan wuduk yang kita ambik, sejuk air tu, merawat muka kita. Tapi jangan lepas ambik wuduk, tidur balik.

Untuk mencapai kejayaan, tidak semudah mengekalkannya. Satu lagi yang perlu kita ada ialah istiqamah. Iaitu mengekalkan rentak-rentak tadi pada hari-hari mendatang dalam apa jua keadaan. Ini cabaran yang harus Madihah lalui. Ini teramat penting, sebab kita ada kes yang tak sedap didengar, iaitu Sufiah. Dan kita juga harus mengambil iktibar atas semangat juang Madihah ini. Kita kena ingat, walaupun kita tak kuat, dan kita tak takut, apa yang penting, kerjasama! Hah gitu...

Najib pasti ke tali gantung!!!

P/S - Ini bukan lawak April Fool. Ini betul-betul punya. Tapi Najib lainlah, korang ingat Najib mana? Jangan kecewa setelah membacanya. Insya Allah, bak kata Saiful Bukhari, Yang HAK pasti BERDIRI, Yang BATIL pasti JATUH! (Uwek!!). Amacam? Ada harapan?
Bab Ahmad Najib ni, Dato' enggan komen lebih lanjut. At least, dia merupakan orang yang paling beruntung, apabila dia tahu bila dia akan mati. Paling beruntung kerana dia dapat menyediakan dirinya seadanya untuk mengadap Allah. Amacam? Ada berani? Hah gitu... Walaupun hukuman gantung ni tidak mengikut syariat Islam kerana menyeksa. Hukum mati mengikut Islam ialah pancung. Bila pancung, tiada rasa seksa sakit, kerana kepala yang nak mentafsirkan sakit tu dah tiada. Dato' yakin Najib lebih tabah menghadapinya dan bersedia melalui hari-hari terakhirnya.
Aii, pastinya berderau orang yang nama Najib bila membaca blog Dato' ni. Kalau tak sedar-sedar lagi tak tahulah nak kata... Sekian dimaklumkan.
Soalan cepu emas, Kalau kita diberi peluang info apakah yang kita nak tahu pasal kematian kita? Teeeet. Masa habis. Jawapannya... Tempat kematianlah. Kalau kita tahu tempat kematian, kita akan elakkan dari pergi situ. Wallahua'lam...
PUTRAJAYA: Bekas penyelia pencuci kabin pesawat, Ahmad Najib Aris, 33, yang disabit kesalahan merogol dan membunuh penganalisis IT, Canny Ong Lay Kian enam tahun lalu, gagal dalam rayuan terakhirnya untuk mengetepikan hukuman itu hari ini. Dalam mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi mendapatinya bersalah dan mengenakan hukuman mati terhadapnya, Mahkamah Persekutuan mendapati bahawa tidak ada orang lain yang bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku kepada Ong pada hari kejadian.
Ahmad Najib yang kelihatan tenang apabila Hakim Mahakamah Persekutuan Datuk Ahmad Zulkefli Makinuddin membacakan penghakiman, kemudiannya berkata dia redha kerana sudah menjangkakan keputusan itu. Ahmad Najib memohon mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak rayuannya untuk membatalkan pensabitan dan hukuman yang dikenakan terhadapnya oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 23 Feb 2005 yang mendapatinya bersalah membunuh dan merogol Ong, 28, antara 1 pagi dan 5 pagi 14 Jun 2003.
Mayat wanita itu yang rentung ditemui dalam parit di tepi lebuh raya pada 2003. Rayuannya didengar oleh panel lima hakim terdiri Ketua Hakim Malaya, Datuk Arifin Zakaria, serta Hakim-hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Nik Hashim Nik Abdul Rahman, Datuk S Augustine Paul, Datuk Hashim Yusoff dan Zulkefli. - Bernama

Tuesday, March 24, 2009

2 perogol hilang selera

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar sebuah pusat pengajian tinggi terselamat daripada menjadi mangsa rogol beramai-ramai apabila dua suspek yang cuba menyentuhnya tiba-tiba ‘hilang selera’ selepas mendapati gadis terbabit sedang haid. Dalam kejadian jam 8 malam, Khamis lalu, mangsa yang berusia 21 tahun dikatakan cuba dirogol dua suspek berhampiran tanah perkuburan Islam di Jalan Ulu Bernam ke Tanjung Malim, di sini. Sumber polis berkata, dalam kejadian itu, mangsa dikatakan menaiki motosikal bersendirian menuju ke padang futsal di Tanjung Malim, di sini. Bagaimanapun, motosikalnya pancit berhampiran kawasan sunyi di Jalan Ulu Bernam dan ketika menolak motosikal itu dua lelaki menunggang motosikal melalui jalan terbabit berhenti dan berpura-pura membantu.

P/S - Tentu pembaca blog Dato' bermuka selamba bila baca berita di atas. Sebabnya rogol dah jadi benda biasa dah kat sini. Jangan terkejutlah kalau satu hari nanti ada orang yang sembang-sembang bab rogol cam takde apa-apa je. "Man anak kau amacam sekarang?"... "Mmm, ala takde apa-apa ok je, cuma baru kena rogol, kau?"... "Ala, anak aku minggu lepas lagi dah kena..." Ada pulak perogol jenis pilih-pilih yek. Tau pulak dia tak boleh mensetubuhi wanita yang berhadas besar. Sekolah mana agaknya dia...

Pantang nampak peluang, mesti nak on. Tulah tak selamat negara Malaysia. Rasa kat Papua New Guinea lagi selamat agaknya. Dato' baru-baru ada assignment kat Papua New Guinea... sebut betul-betul, bukan Papa New Bini. Dato' tengok takde pun couple-couple kat sana bercengkerama, berjalan-jalan berpimpin tangan, membuat aksi yang menjolok mata. Makna kata, takde couple pun yang Dato' nampak. Yelah, pahamlah, entah-entah diaorang pun tak ingin sesama sendiri, Dato' pun tak ingin nak ushar-ushar... hah gitu...

Tapi nak cerita negara yang bukan Islam pun takde pergaulan bebas. Ini Malaysia, segala-galanya Islam. Bank Islam, Pusat Islam, Muzium Islam, Zoo Islam, tak cukup Islam, tambah lagi Hadhari, tapi masih lagi terselamat. Kenapa? Allah dah sebut dalam Quran, laksanakan undang-undang Al-Quran, Allah akan beri keamanan.

Kalau kat Malaysia ni, dalam terang-terang pun boleh buat jahat, kita tak selamat berjalan, apa jaminan yang kita akan selamat, takde maksiat dan jenayah berlaku dalam masa satu jam bergelap? Apa yang akan berlaku pada malam 28 Mac 2009, hah ini yang kita tak tahu.




Monday, March 16, 2009

Sajak Usman Awang

Jangan takut melanggar pantang,
Jika pantang menghalang kemajuan,
Jangan segan menentang larangan,
Jika yakin kepada kebenaran,
Jangan malu mengucapkan keyakinan,
Jika percaya kepada keadilan.


P/S - Dato' terjumpa sajak ini yang ditulis tangan di atas cebisan kertas A4, berdakwat merah, di atas meja Allahyarham Hashim Bin Ibrahim, ayah Dato'. Dato' jumpa sajak ni, disalin sendiri oleh Allahyarham, semasa Dato' kemas-kemas mejanya pagi ini di tempat kerjanya di sekolah cina. Bapa Dato' merupakan pembantu tadbir sekolah atau bahasa mudah kerani sekolah. Bapa Dato' baru sahaja meninggal dunia pada hari Sabtu, baru je ni 14 March 2009 pukul 3.00 pagi. Walaupun sajak ni hasil nukilan Usman Awang, tapi bait-bait katanya menggambarkan peribadinya yang senantiasa berjuang demi kebenaran. Mungkin kerana kelantangan itu, dia mendapat sakit misteri yang mana doktor sahkan tiada sakit dari segi terma medical. Dia sihat dari segi itu, tapi menderita untuk sakit yang tiada pengesahan. Sampai di saat akhir, dia mengadu bahawa dia tidak tertahan lagi menganggung seksa "penyakit" itu. Terbayang wajah jenazahnya yang tersenyum, disahkan oleh ramai pengunjung, mungkin dia lega yang dia tak akan menanggung lagi sakit itu.
Nak ceritakan ni, tentang sajak itu, yang akan terus Dato' pegang sebagai azimat. Yelah biasanya kita tidak akan ikut rule dalam kehidupan. Contohnya dalam dunia pekerjaan, orang yang buat kerja cemerlang kalau dari segi rulenya patutnya mendapat ganjaran/kenaikan. Tapi realitinya orang yang pandai kipas, pandai goreng yang akan dapat. Ini yang bapa Dato' selalu buat, dia akan critise mana-mana birokrasi yang berlaku, selagi dia ada fakta dan undang-undang. Biasanya kalau boss kita kata A, kita pun kata A walaupun salah. Tapi bapa Dato' tidak begitu, dia akan cakap selagi dia fikir betul dan yakin. Tu yang ada pada sajak tu. Kemudian perasan tak kita akan buat sesuatu, bergantung kepada kebiasaan perlakuan, bukan bergantung kepada rasional perlakuan itu. Tapi Allahyarham sanggup melanggarnya, kerana perlakuan itu tidak betul.
Makna kata dia seorang yang jujurlah. Biasa kita dengar ungkapan ini "Kalau kau lurus, takde kornar2, takde goreng2 camne kau nak maju". Ini yang ditentang oleh bapa dato' Kalau kita tengok cerita Nujum Pak Belalang, cerita P. Ramlee, akhir kata cerita tu ada tulis, "Orang Jujur Di-Kasihani Tuhan". Ini pun akan Dato' pegang untuk prinsip Dato'. Dan kerana itu, Allah menyayanginya kerana kejujuran itu, maka dia pergi dari sini kepadaNya.
Alfatihah...

Monday, February 23, 2009

Nikah Online



"JEDDAH - Keterbatasan ruang dan waktu rupanya tak menghalang proses pernikahan ini. Dalam upacara tersebut, pengantin lelaki, Ahmad Jamil Rajab (26) berada di Amerika, sementara pengantin perempuan, Wafa Suhaimi (24) berada di Jeddah.Ahmad dapat melihat pihak pengantin perempuan, wali, saksi, dan keluarganya melalui web-cam yang dibesarkan oleh LCD (projektor), demikian juga sebaliknya.



Hukumnya Boleh dan Pernikahannya SahSementara itu, ketua bagi pernikahan unik itu, Syaikh Adil ad-Damari, mengaku baru pertamakalinya mengelola acara pernikahan semacam ini.
"Ini benar-benar kali yang pertama, dan benar-benar unik," katanya.

Ad-Damari menyatakan, terkait hukum pernikahan demikian adalah bersandarkan kepada hadith nikah muwakkal atau juwaz bil wikalah (nikah yang diwakilkan). Menurut hukum Islam, pernikahan yang diwakilkan itu sah. Hal tersebut dipraktikkan Nabi saw ketika menikahi Ummu Habibah yang sedang berada di Habsyah (Eutiopia), dan diwakili oleh Amru bin Umayyah Adhdhomari dan maharnya dari Najashi penguasa Habsyah (HR. Abu Daud).

Syaikh Dr. Muhammad an-Najimi, salah seorang anggota Dewan Fikh Islam (Majma' al-Fiqh al-Islami) Arab Saudi juga menilai hukum pernikahan "mode baru" ini adalah boleh dan sah."Pernikahan seperti demikian hukumnya sah," jelasnya.


P/S Baca betul-betul... Nikah Online, bukan kahwin online. Kahwin online ramai yang buat. Sekian dimaklumkan.

Ini baru betul, menggunakan IT untuk tujuan baik. Bukan macam yang berlaku sekarang, menyalahgunakan IT, webcam untuk tujuan-tujuan yang tak sepatutnya. Bukan orang Malaysialah, tu orang Zimbabwe tu...

Disebabkan masalah visa dan study, pihak lelaki bertekad ingin kahwin. Kalau kita, dah dekat, dah rapat, dah erat pun liat nak kahwin. Maksud Dato', nikah. Ni nun jauh, kat USA, kat Jeddah pun mahu memetraikan ikatan suci. Nasib baik tak disconnect. Kalau tak, naya...


Pastinya, malam pertama mereka hanya di Yahoo Messenger sahaja... Agaknyalah. Sabar ajelah sheikh, masanya akan tiba... Hah gitu...
Anyway,mubarak ya akhi, ukhti!!! Lepas ni, bolehlah panggil bini ente, ya humaira', ikut nabi panggil isteri dia. Humaira' ni maksudnya si comel. Kalau kita, boleh gitu? Balik, balik, je, Hai si comel!! Bukan isteri bangun, kucing yang sambut... Hah gitu...

Wednesday, February 18, 2009

Awas.. Jangan Tidur Lagi!!

Kebelakangan ini, Dato' susah nak tidur. Adakah Dato' sekarang ni mengalami masalah imsonia? Dato' ni seorang yang mudah tidur. Letak je kepala terus jalan. Macam-macam posisi Dato' buat. Dulu sebelum bergelar student, Dato' tak boleh tidur dalam bas ya'ni tidur sambil duduk. Lepas bergelar student, Dato' dah pandai tidur atas kerusi, dalam bas tulah, sebab selalu travel guna bas masa balik kampung, nak tak nak kena belajar tidur gaya tu. Makna kata, Dato' ni seorang yang mudah tidur.

Tapi akhir-akhir ni Dato' sukar untuk melelapkan mata. Tak tau kenapa. Ke kiri tak boleh, ke kanan tak boleh. Dah cuba posisi terlentang pun tak boleh. Posisi 4-4-3, gagal. Posisi 6-6-9 lagilah tak boleh tidur! Tiba-tiba kain Dato' terselak. Aww!!! Tak kuasa mak. Cepat-cepat Dato' covering the aurah. Rupa-rupanya Dato' dilanda fobia. Dato' cukup takut kalau Dato' tidur ada orang yang curi-curi rakam gambar Dato' tengah tidur. Lepas tu disebarnya dalam internet untuk menjatuhkan nama Dato'.

Zaman sekarang ni memang takde privacy dan takde hormat. Elok-elok ada gelaran Yang Berhormat, dia jadi Yang Bogel. Tak ke malu. Pakar kesihatan kata nak tidur kenalah berpakaian longgar dan jangan ketat. Ini kerana pakaian yang menekan perut atau dada akan menekan saraf sehingga akan mempengaruhi fungsi organ dalaman. Ini dapat menimbulkan berbagai-bagai masalah seperti cirit birit, sembelit, pening dan gatal. Tapi bila dah pakai longgar ada pulak yang nak menggatal. Nak tidur pun tak senang! Lepas ni kalau nak tidur, hati-hatilah. Akan datang, bila nak tidur kena pakai formal.

Gambar ehsan dari Blog: dugaannya......???, oleh aripsamat.
Jadi Awas!! Pastikan line clear dulu. Kalau tak, Jangan Tidur Laaaagiiii... Jangan Tidur Laaaagiiii!!

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untukmencernakan makanan yang banyakdimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/ tiarap sepert itidurnya ahli neraka.

5. TIDUR PERDANA MENTERI
Bersongkok, berbaju melayu dan bersongket.

6. TIDUR YB??
Silap posisi, hilang kerusi!!! .

Tuesday, February 17, 2009

Hot Mama!!!



Huge ... Nadya shows off bump

THESE incredible photos show Nadya Suleman just eight days before she gave birth to octuplets.

The 33-year-old single mum who already had six children by IVF, used fertility treatment to give conceive a further EIGHT babies.


Big family ... the octuplets

Yesterday, Nadya launched a website leaving messages for all her well-wishers.

"We thank you for the love and good wishes sent to us from around the world," she said.

She added that her children are "all healthy and growing stronger by the day".

The kids have been named Noah, Maliah, Isaiah, Nariah, McCai, Josiah, Jeremiah and Jonah.

We reckon that's the mother of all bumps!


P/S - Kuasa Allah. Inilah kelebihan kepada perempuan yang Allah tak beri kepada kaum lelaki. Yelah, Dato' faham, walaupun kebanyakkan kaum lelaki "mengandung", tapi mereka tidak dapat melahirkan. Ini yang lelaki takde. Tapi ni sekali 8. Murah rezeki dia yek. Jadi boss pun tak payah risau bila staff pompuan mintak cuti bersalin. Sebab dah cover sampai 8 tahun Year Assessment!!... Hah gitu...

Thursday, February 5, 2009

Hari Hitam

Bukan...bukan... Hari ni bukannya hari Itam (kawan Dato' tu). Tapi hari ini hari hitam buat Dato' dan teman-teman yang telah terkena atau senjata balik ke tuan. Pernah tak berlaku yang mana anda ni seorang peminat fanatik bola sepak Harimau Malaya. Dan pernah tak anda kecewa melihat mutu dan taktikal permainan pemain-pemain kesayangan anda? Dan pernah tak anda kecewa dengan strategi jurulatihnya? Itulah ibaratnya yang Dato' rasa sekarang ni.Dan sebagai penyokong, Dato' tetap setia menyokong hero-hero Dato'yang menjadi sumber inspirasi dalam kehidupan Dato' untuk terus berjuang memantoopkan lagi negara Malaysia yang tercinta ini.

Tapi apa nak buat.Hero-hero Dato' ni tersilap congak, tersilap langkah sampai Dato' pun tersilap mata dibuatnya. Magic telah berlaku. Wakenabeb!!

Dato' tau hero Dato'tu ada numbers. Tapi tak payah kot terlalu yakin dan announce terlalu awal. Tak jadi, malu beb dan orang tak percaya. Last sekali orang lain curi idea, dan dia pulak ada numbers. Baik Punya Cilok!!

Apa pun Dato' berharap agar muhasabah dibuat, kita tentu melakukan kesilapan dan dosa sehingga terjadinya Hari Hitam. Tapi ini adalah ketentuanNya,dan kemenangan di dalam perjuangan merupakan suatu giliran.
Firman Allah,

"Jika kamu (dalam peperangan Uhud) mendapat luka (tercedera), maka sesungguhnya kaum (musyrik yang mencerobohi kamu) itu telah (tercedera juga dan) mendaapat luka yang sama (dalam peperangan Badar). Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), kami gilirkan dia antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian di antara kamu orang-orang yang mati Syahid. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim."

So my Boys and Men, muhasabahlah. Kesalahan memang datang dari kita. Teruskan mengorak langkah. Takpe, hari ni hari dia...Esok, hari Jumaat!!!... Hah gitu...

Light off please...

Wednesday, February 4, 2009

Apa ke heynya... Yob??



Kerajaan Campuran Perak selepas PRU 12



"Kami masih lagi kerajaan Perak, sekarang!!!"



"Mana boleh, ini kerajaan, aku yang punya!!"

Dua ADUN Perak yang tak nampak batang hidung masa press conference semalam dengan alasan sakit dan MC, kini sudah kebah!! Ala, korang macam tak pernah buat...!!



"Bye bye bye...?? I never say goodbye!!!"

Penulis Politik Tak Boleh Cari Makan


Dulu Dato’ merupakan seorang penulis politik di forum-forum politik terkenal tanah air. Maksud Dato’ dulu merupakan seorang penulis politik tegar. Tapi sekarang Dato’ tidak aktif lagi menulis. Hanya kadang-kadang saja menyelah-nyelah jika ada isu-isu panas. Faktor pertama Dato’ tidak aktif lagi berforum, ialah kerana kesuntukan masa. Dato’ ni boleh dikatakan businessman. Bukan… bukan… maksud Dato’ ialah Dato’ seorang yang busynessman. Jadi tidak ada masa sangat untuk berforum. Berforum memerlukan commitment yang tinggi untuk menangkis hujah lawan. Kalau lambat rely, ianya akan jadi isu basi, dan kita akan dikatakan tewas dalam berhujah.

Faktor lain yang membuatkan Dato’ tidak lagi aktif berforum ialah ada kena mengena dengan tajuk ini. Keadaan politik semasa di Malaysia selepas pilihanraya umum ke 12, pada 8 March 2008 lalu, tidak menentu dan bergerak laju. Ini disebabkan kekuatan kerajaan BN sama dengan kerajaan PR. Cuma kerajaan PR tidak mempunyai kekuatan media. Oleh sebab itu, dalam minda setiap umat Malaysia, ada pandangan buruk terhadap kerajaan PR.

Kesilapan kerajaan PR ialah mereka hanya menang sedikit-sedikit dan tak menang habis pada pilihanraya yang lalu. Kalau menang sedikit sedikit di sana dan di sini, maka timbullah soal beli wakil rakyat dan soal lompat parti. Kalau menang sedikit sedikit di sana dan di sini, maka media yang menjadi milik BN, terus menghentam dan mencari jalan untuk menekan kerajaan PR yang memerintah. Logik tak, kritikan dan tuduhan kepada kerajaan Selangor yang memerintah, yang menjawabnya di television, bekas MB Selangor? Kenapa tidak MB Selangor sekarang, yang memerintah yang jawab??

Kalau menang habis, habis cerita. Kerajaan PR boleh memerintah dengan aman, media dipegang, dan apa-apa polisi kerajaan terhadap kebajikan rakyat, boleh dipersembahkan kepada rakyat dalam media dengan bebas. Kalau kalah habis pun senang seperti yang Kerajaan PR lalui dahulu. Kerajaan BN jarang melakukan provokasi politik di dalam media. Sebab dia dah menang habis, jadi dia tak pedulikan pembangkang kecuali dia menyerang Kelantan dan MB Nik Aziz sahaja satu ketika dahulu. Pimpinan PR boleh menjawabnya di dalam ceramah-ceramah umum. Tapi seperti yang Dato’cakap tadi, masalahnya kerajaan PR menang sedikit sedikit atau hampir separuh, jadi lagi hebat Kerajaan BN menyerang.

Ibaratnya beginilah. Dalam pertandingan Akademi Fantasia, mana lagi tertekan, penyanyi, pengkritik, tenaga pengajar atau penonton/pengundi? Tentulah penyanyi, bukan? Penyanyi ibarat kerajaan, yang mempersembahkan dan melaksanakan polisi dan dasar kerajaan. Pengkritik ialah media yang mengkritik atas apa yang kerajaan buat. Tenaga pengajar ialah kumpulan yang menyokong kerajaan, dan penonton ialah pengundi. Masalah kerajaan PR sekarang, pengkritik lebih banyak dari penyanyi, dan kesemua pengkritik tidak suka akan tenaga pengajar. Maka apa yang diperkatakan oleh pengkritik akan mempengaruhi penonton dan pengAFundi, walaupun penonton mengundi atas anggapan dan pendapat mereka sendiri. Ini yang dihadapi oleh kerajaan PR sekarang. Berbanding dengan kerajaan BN memerintah dulu. Pengkritik semua diupah oleh tenaga pengajar untuk membuat puji-pujian Raihan kepada anak didiknya (penyanyi). Kalau pengundi cerdik, dia akan memilih suara yang lunak sedap, dari rupa paras, dan undi penyanyi ada paras rupa yang menarik mesti naik. Tapi kalau Dato’ masuk AF, tentu undi naik gila-gila dan mendadak. Betul, tak percaya? Suara Dato’ bukan sedap pun!! Tapi pelik, undi naik…!

Itulah sebagai mukadimah. Belum start lagi ni…Makna kata, arus politik sekarang sangat laju. Baru Dato’nak tulis yang dua ADUN Perak dari Parti Keadilan Rakyat tu letak jawatan, tup tup dengar pulak kerajaan BN akan merampas Perak. Tu yang Dato’ cakap, penulis politik sekarang tak boleh cari makan. Tulisan-tulisan penulis politik sekarang cepat basi, kerana beberapa jam lagi, tulisan mereka tidak lagi relevan kerana keadaan dah merubah jauh berbeza.

Dengan iklim politik yang tidak menentu ini, sudah pasti amat memualkan dan meloyakan bagi orang yang tak minat politik untuk terus ambil pusing terhadap perkembangan mutakhir ini. Lagilah mereka terus cop politik ini kotor. Politik sebenarnya tidak kotor, malah kita wajib ambil tahu, kerana ini tanggungjawab kita untuk memilih mana satu pemimpin yang betul.

Allah berfirman;

“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), api neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan.” (11:113)

Di dalam tafsir pimpinan Arrahman, cenderung itu bermaksud bersubahat dan menyokong tindakan orang-orang yang zalim itu.

Ini termasuklah menyokong dan memangkah parti yang berlaku zalim semasa pilihanraya.

Hamka pernah berkata, kezaliman pemerintah berlaku dengan empat macam. Pertama, mentang-mentang berkuasa, buat semahu-mahunya. Kedua merampas milik rakyat, Ketiga menahan seseorang yang dicurigai bertahun-tahun lamanya. Contoh? ISA lah. Keempat, menaikkan cukai dengan sewenang-wenangnya.

Sebab itu penting politik ini penting. Yelah Dato’paham. Memang menjijikkan pun permainan-permainan politik masa kini. Seolah-olah niat mereka bukan untuk menjaga kepentingan rakyat, tetapi untuk tembolok dan isi perut mereka. Tapi jangan lupa tanggungjawab kita untuk memainkan peranan. Contohnya macam Dato’lah. Menulis blog. Walaupun usaha ini kecil, namun seperti burung yang mengutip air dengan paruhnya untuk memadamkan api yang membakar nabi Ibrahim.

Kesimpulannya, dengan suasana politik Malaysia yang ala-ala drift, penulis politik tak boleh “cari makan”. Agaknya mereka tentu berniat nak tukar profession kepada menulis cerita-cerita artis bercerai, artis kahwin naik kuda dan pemain bola injured selepas menackle artis, ada juga faedahnya. Sebab tu konsep blog Dato’ ni Hadhari. Semua pun boleh, bukan politik sahaja. Apapun ingatlah, Kita bukannya gila kuasa, tapi kita ingin merampas kuasa dari orang gila… Hah gitu…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...