Undilah...

Monday, December 21, 2009

Awan Dunia

Selamat pagi tuan-tuan dan puan-puan. Selamat datang ke pesawat Gurun Sakura. Ini adalah kapten Shah. Masa adalah 8.10 pagi. Penerbangan ini akan mengambil masa kira-kira 40 minit. Cuaca kelihatan amat baik sekali. Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana memilih penerbangan ini. Kita akan berlepas sebentar sahaja lagi. Anak-anak kapal kami bersedia membantu sekiranya anda memerlukan bantuan.

Hari itu, masa time raya Haji, Dato’ berkesempatan berada di awan dunia untuk ke Miri atas urusan perniagaan, tapi Dato’ pilih kelas ekonomi sahaja. Walaupun kelas ekonomi takde class, Dato’ redha kerana tak mahu menggunakan wang rakyat untuk kepentingan diri sendiri. Senang sikit kerja SPRM, pengerusinya nanti tak payah rasa pressure kena kerja lepas office hour. Kelas ekonomi pun ok juga. Dato’ tak payah seluk-seluk poket untuk order makanan. Makanan dah masuk sekali dalam harga tambang flight. Maklumlah, flight tambang mahal, hah gitu. Sedang Dato’ duk asyik lena membayangkan gadis Sarawak, Dato’ dikejutkan oleh pramugari yang tidak terlampau, “Sir, meal time, what do you want?” Paras rupanya memang Bung Bung Pow! Hah gitu. Ala-ala Zizie Izette. Bung Mokhtar mesti semakin thrill nak baca posting Dato’ ni. Sambung pramugari tu, “We have coconut oil rice with prawn sambal or you can choose Malaysian pancake with chicken curry?”.

Ish, apa kebendanya tu. Dato’ mula rasa blur. Aneh sungguh menu tu. Kemudian pramugari tu menerangkan, “Nasi lemak atau roti jala lah… hik hik hik…”, ketawanya yang cute miut. Cis, terkena aku. Kemudian Dato’ pun mula membutirkan kata, “Err, I want Malaysian pancake, but I want with sacrifice steak”. Pramugari itu pula yang menunjukkan wajah blur. “Sorry sir, what is sacrifice steak?” Dato’ pun jawab…”Daging korban lah… ahak ahak ahak, “ketawa Dato’ nakal tetapi tidak gatal.

Lalu si pramugari itu pun tak senang, lalu memanggil rakannya yang ala-ala garang sikit. Selepas berbisik-bisik, lalu rakannya datang dekat Dato’, lalu menunjukkan sikunya, “Ni nampak!” Sah, ini memang dari species Dania! Ikutkan hati Dato’, nak aje Dato’ doakan supaya pecah perut, tapi disebabkan kesalahannya takdelah sampai merompak dan menyeleweng duit royalti rakyat, ah biarkan aje.

Kalau kita perhatikan dalam kapal terbang tanda larangan merokok merata-rata. Tapi dalam kapal terbang tu sendiri ada serve minuman keras. Sebenarnya dalam kapal terbang tu ialah ibarat dunia. Manusia hanya buat sesuatu yang bila dia nampak dan rasa. Bila dia merokok, dia tahu akan bahayanya penerbangan itu, terbakar ke apa ke, jadi rokok haram. Tapi bila dia minum arak, takde bahayanya kepada penerbangan dia rasa, sebab dia tak nampak akan wujudnya Allah itu yang akan menghukumnya kelak, jadi arak halal. Ala macam bila boss panggil, dengan bilal masjid panggil bila masuk waktu, mana kita nak pergi dulu? Kita nampak boss yang akan evaluate performance kita dari Allah itu sendiri yang akan evaluate kita kelak. Sekian dimaklumkan.

Jadi sempena maal hijrah ini, Dato’ ucapkan happy new year, eloklah kita muhasabah dan evaluate diri kita apa yang telah dilakukan sepanjang tahun 1430 lalu. Marilah kita berhijrah ke arah yang lebih baik. Tahniah kepada skuad harimau Malaya yang berjaya berhjrah menjadi pasukan emas dalam Sukan Sea yang lalu. Yelah Malaysia ini biasanya handal dalam sukan-sukan yang memerlukan stick atau kayu. Contohnya badminton, squash, hoki. Kalau bab bola yang tak kena guna kayu, memang hancur. Tapi kali ini dia berubah, syabbas bete, syabbas! Pesan Dato’ bila dah berjaya, janganlah jadi macam harimau kayu yang sekor tu. Duk skandal sana, skandal sini. Hitam hitam si tampok manggis, sungguhpun hitam, terror dia pukul bola masuk lubang sana lubang sini tanpa rasa letih. Tiger Wood lah. Hah gitu. Akhir kalam Selamat Berpindah! gurunsakura.blogspot.com

1 comment:

  1. tahniah Bung Mokhtar ada isteri no 2!! info tentang seks suami isteri kat sini, antaranya - Isteri Pura-pura Orgasma

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...