Undilah...

Saturday, December 25, 2010

Keris Mas


Keris Mas. Apa itu Keris Mas? Keris yang bersalut dengan emas. Analogi Dato’, keris ini umpama akidah dan pegangan kita sebagai orang Islam. Sarung kerisnya ialah iman dan ilmu. Malu itu perisai orang yang beriman, manakalah tahu itu perisai orang yang berilmu. Hakikatnya, Keris Mas adalah merupakan akidah dan pegangan Islam yang perlu dijaga dengan rapi. Nampak cantik di mata orang lain, menjadi dambaan dan menarik perhatian sesiapa saja yang memandang, boleh dipandang-pandang, tetapi harus dijaga jangan sampai dipegang-pegang. Jangan biarkan akidah dan pegangan itu dirampas oleh anasir-anasir asing. Keris Mas harus dijaga jangan sampai tergadai! Jika keris dihunus untuk mendaulatkan ketuanan Melayu, maka Keris Mas ini perlu keluar dari sarungnya untuk dihunus demi untuk mengagungkan ketuanan Islam. Islam perlu didahulukan dan senantiasa di atas, abadan abada.

Dato’ bukan berniat untuk berceramah panjang. Sudah lama pula tidak memasukkan elemen-elemen Astro Oasis di dalam blog Dato’ ini. Kali terakhir, rasanya Dato’ berceramah tentang Israk Mi’raj di dalam posting "Bila Semut JB ke KLCC". Awal-awal lagi masa permulaan Dato’ merasmikan blog Gurun Sakura ini, Dato’ nyatakan yang blog Dato’ ni macam-macam ada. Kira hadhari lah, semua boleh. Dah lama tak guna perkataan hadhari semenjak Pak Lah ku resign. Sebab tu Gurun Sakura, menunjukkan di dalamnya ada yang panas, ada yang sejuk. Tidak kira apa isinya, namun yang penting hanya satu tujuan bila Dato’ berkarya; mesej yang ingin Dato’ sampaikan.

Maklumlah kita ini manusia, mudah lupa. Terkadang teringat dan ingin kembali kepada asas ajaran Islam, terkadang terlupa dan menyimpang dari landasan. Iman itu yazid wa yanqus. Sekejap iman kita meningkat, dan seketika nanti merosot jatuhnya. Begitu juga dengan diri Dato’ ini. Dua keping gambar di bawah ini, menggambarkan bagaimana nipisnya iman kita umpama kulit bawang.

Situasi satu. Semasa Iman sedang meningkat naik. Cuba lihat akan perbezaan antara mereka, adakah dapat dikenalpasti? Dalam ramai-ramai di situ, kelihatan Dato’, yang ketika itu saling tak tumpah seperti peserta The Biggest Losers (sekarang Dato’ dah Lose Big), satu-satunya yang tidak memakai topi Santa Claus. Itulah, bila iman sudah mantop, usahkan nak pakai, nak sentuh topi merah tu pun tak hingin. Begitu hebatnya Keris Mas yang dipertahankan. Akidah dijaga rapi agar tidak mengiktiraf dan meraikan perayaan agama lain.

Situasi dua. Apa yang terjadi apabila Iman does not meet the expectation?


Ehem. Sebenarnya Dato’ nak pastikan yang Dato’ ni dah kurus sikit dari dulu. Nak compare sama ada Dato’ lebih slim dari Santa Claus tu. Hai, ni kalau Wikileaks dapat tahu gambar ni, habis Dato’, musnah harapan untuk ke Putrajaya. Sekian dimaklumkan.

Suatu petang Dato’ merayap-merayap di salah sebuah shopping mall di Petaling Jaya, yang satu-satunya, yang utama. Sedang Dato’ berjalan, Dato’ terdengar akan satu suara yang begitu harmoni. Agak enak didengar. Tertarik Dato’ akan lagunya. Bunyinya seperti intro muzik rancangan Mr Bean. Kelihatan ramai orang berkerumun untuk menyaksikannya, baik yang bukan Islam, mahupun orang Islam. Rupa-rupanya itu nyanyian sekumpulan choir yang beruniformkan Santa Claus sedang menyanyikan lagu perayaan Christmas. Sedap pulak lagu dia. Hah gitu. Sampai balik rumah pun terngiang-ngiang lagu dan lirik dia. Namun Keris Mas harus dijaga agar tidak tergadai.

Terpikir pula, bagaimana pula halnya dengan orang Islam. Dapatkah kita menarik perhatian orang bukan Islam akan indahnya Islam? Seperti yang choir tadi buat sehingga kita sanggup berkerumun untuk melihat persembahannya. Tolak tepi Maher Zain, apa yang dia buat tu memang terbaik dari ladang, untung-untung ada orang bukan Islam yang tertarik akan lagunya yang memuji Allah. Tetapi dapatkah kita menarik perhatian mereka dengan alunan azan kita, zikir kita, takbir kita? Di sini orang-orang muda perlu main peranan. Kalau kita lihat bilal-bilal, khususnya di kampung tu yang agak uzur, yang nak melaungkan azan, kita offerkanlah diri untuk bantu. Yelah tenaga muda, lebih bersemangat alunan azan tu, orang yang dengar pun akan turut motivated.

Ada sekali ye, Dato’ bertakbir raya di surau yang terletak di kampung. Selepas elok sahaja pak imam bertakbir, Dato’ lihat mikrofon tu melayang-layang ke depan ke belakang, tepis ke kanan tepis ke kiri. Satu untuk kau, untuk aku jangan. Keadaan agak huru-hara dan kelam kalibut ketika itu. Dato’ duk gabra jugak, duk praktis takbir dalam hati kot-kot terkono giliran. Tiba-tiba tok bilal pun sampai merampas mikrofon, persis Superhero yang muncul last minute menyelamatkan keadaan. Memang Dato’ terselamat, namun, jemaah surau mengeluh panjang, kecewa kerana tidak dapat mendengar suara kembar Asri Rabbani pada pagi itu.

Tengok, ini yang silap. Orang muda perlu tampil ke hadapan. Kalau di surau/masjid, secara adatnya mesti orang-orang tua sebagai pengunjungnya dan mesti orang-orang tua yang jadi lead vocalnya. Cuba kita compare dengan choir tadi. Orang-orang muda di kalangan mereka yang tampil untuk menyampaikan mesej mereka. Ini yang kita perlu ambik perhatian.

Sebut pasal adat, baru-baru ini Dato’ ada mengikut angkatan orang meminang di salah sebuah kawasan berdekatan dengan DUN Tenang, Segamat. Bincang punya bincang, pihak perempuan meletakkan hantaran yang tinggi sehingga mencecah RM20k. Dato’ pun terkejut, takkan hantaran kahwin ikut fair value pilihan raya kecil. Pihak lelaki pun bertanya akan basis pihak perempuan meletak harga yang begitu tinggi. Pihak perempuan pun membalas, “Sebenarnya, standard price ni, harga memang ikut market, ikut pasaran dunia ni, maklumlah anak dara kami tu kan masih bergetah!” Kalau gitu, berapa agaknya harga Dato’ kalau orang nak meminang, tentu lagi tinggi, maklumlah, ke hulu ke hilir bawak tayar spare. Hah gitu.

Ini satu lagi masalah, bila Keris Mas tidak diagung, maka adat yang dijunjung. Akhirnya banyak kes yang tidak diingini akan berlaku. Tak jadi nikah! Maka terpaksalah mereka jadi budak-budak kecik semula. Terpaksalah main “kahwin-kahwin”. Bila dah main kahwin-kahwin, yang lelaki terus blah, yang perempuan terus pergi sekolah. Tapi ke sekolah hamil. Hebat sekarang ini. Kalau dulu kita ada Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil). Bila kita lalu tepi sekolah, kita akan dapat dengar bunyi, “Ayooo, ayooo, ayooo!” Sekarang ni seiring dengan kemajuan dan kepesatan negara, kita ada Sekolah Jenis Kebangsaan (Hamil). Bila kita lalu tepi sekolah, kita akan dengar bunyi, “Ayaaah, ayaaahhh, ayaaaah!” Hah gitu.

Keris Mas juga dihunus bagi mendaulatkan negara. Semoga Malaysia berjaya di dalam perlawanan Piala Suzuki AFF final pertama menentang Indonesia malam esok. Harap pemain-pemain negara akan dapat menganyang pihak lawan cukup-cukup. Indonesia ni kalau bab ganyang-menganyang Malaysia memang dia suka, walaupun orang Malaysia ni rakan sejiran, serumpun, dan seagama lagi. Tapi bila Maria Ozawa atau Miyabi datang ke negara mereka, dia tak pulak ganyang, tapi jatuh sayang. Mereka tak pulak nak halau Miyabi. Sebab tu mereka bagi peluang pelakon ehem ehem tersebut berlakon di dalam sebuah filem Indonesia berjudul “Hantu Tanah Kusir”. Sudah sudah! Cukup di sini cerita pasal Miyabi. Karang tak pasal-pasal Keris Mas Dato’ pulak yang terhunus!


www.gurunsakura.blogspot.com

Thursday, November 4, 2010

Magik Kah?

Orang-orang tua selalu berkata… “Jangan berada di office lewat malam!”

Jam menunjukkan detik melewati tengah malam. Dato’ masih berada di office. Mata mengerling ke arah jam. “Ah, baru pukul 2 pagi”, getus hari kecil Dato’. Menipu atau ingin menyedapkan hati? Apapun tugasan berat harus dilangsaikan. Berada di office berseorangan diri, terbayang akan cerita-cerita seram diganggu dan diracau, yang tidak enak untuk dibayangkan. Ghost story. Namun semua itu tiba-tiba lenyap apabila terbayangkan cerita-cerita geram dimarahi dan dimaki, yang sememangnya tidak enak untuk diharungi. Boss story. Lalu digagahkan diri ini untuk terus berada di sini, memerah keringat. Ingatkan kerja di estet-estet, ladang-ladang sahaja yang memerah keringat. Kerja di office pun sama sebab aircond sampai 5.30 pm sahaja, hah gitu.

Sekonyong-konyong Dato’ terpandang diluar jendela akan satu cahaya indah, terputus-putus seolah-olah macam percikan bunga api. Dato’ buat endah tak endah kerana menyangka masyarakat Malaysia di luar sana berada dalam musim perayaan. Maklumlah, malam Deepavali. Hai, terbayang pulak akan maruku, vade, tosai dan roti tampal malam-malam raya begini. Sudah, sudah. Fokus kepada kerja-kerja amal yang berlambak ini. Namun cahaya itu semakin hampir di jendela itu dan semakin mendampingi cubicle workstation Dato’ yang kecik ini.


Eh, siapa pulak itu. Apa ke heynya. Kelihatan seorang pakcik tua berketayap dan menaiki kenderaan pelik. Nak kata beca bukan beca. Nak kata kereta Santa Claus pun bukan. Pakcik tua tu kemudiannya memanggil-manggil Dato’ menyuruh Dato’ check in ke beca terbangnya itu. Dato’ jadi panic, teringin juga nak ronda-ronda tapi macam mana, workload Dato’ heavy, kena siapkan cepat. Tak cukup kerja Dato’, kerja orang lain pun Dato’ kena cover.

Dato’ menolak pelawaan pakcik tu dengan sopan, sambil menunjukkan isyarat ke atas meja Dato’ kerja-kerja yang perlu dihabiskan. Namun, alangkah terkejutnya Dato’ working-working paper Dato’ bertukar menjadi majalah hiburan. Bila close upkan majalah hiburan yang diselakkan itu, kelihatan ianya menutupi muka surat lain (inverted) yang merupakan report yang Dato’ kena submit. Adakah ini petanda bahawa report itu tidak penting dan harus ditinggalkan? Pakcik tua itu terus memanggil Dato’.

Dato’ akur dengan ajakan beliau. Sebelum boarding, Dato’ pastikan dulu ketayap pakcik tu bukan brand yahudi, baru boleh Dato’ ambik tempat. Dato’ kagum melihat beca terbang ni lalu bertanya kepada pakcik tu, “Pakcik, ni full spec ni berapa harga on the road ni”. Pakcik tu menjeling seraya berkata, “Aip, boleh pandang-pandang, jangan pēgang- pēgang! Jalan tegak je, jangan belok-belok”. Hamboi, orang Muor rupanya. Setelah seat belt dipasang dan amaran larangan merokok masih belum dipadamkan, maka berlepaslah beca terbang itu. Ke mana arah tujuannya, Dato’ sendiri, no idea. Magik kah? Mungkin juga. Dengan sekelip mata, beca terbang itu melintasi tempat yang macam pernah dilihat sebelum ini, tetapi di mana ya. Stadium Nasional Bukit Jalil. Kelihatan dari awan dunia, suasana tenang di situ. Tiada pembakaran terbuka, tiada huru hara, FRU tengah korek hidung. Baru Dato’ sedar, pasukan Red Warrior, Kelantan telah menjuarai Piala Malaysia 2010. Oh patutlah. Sekian dimaklumkan.

Beca terbang itu kemudian memecut laju ke utara Malaysia. Dato’ perasan, ia mahu menuju ke negeri yang tercomel di Malaysia, Perlis. Lalu Dato’ mencuit bahu orang tua tu, mengatakan yang Dato’ ingin transit kejap, nak menjengah orang kampung yang dah lama tak jumpa. Tetapi sayang, beca terbang itu sangat lowered dan kalau landing jugak, akan menelan belanja yang tinggi untuk overhaul setelah dimasuki air banjir. Selepas daripada itu, pakcik itu mendrift lagi. Kali ini ke pantai timur pulak. Walaupun negeri Kelantan ni, negeri hijau, namun pandangan dari atas, kelihatan negeri itu dipenuhi dengan warna biru. Cewah mentang-mentang baru menang di Galas. Kemudian beca terbang itu merentasi Laut Cina Selatan ke Sandakan, area Batu Sapi. Eh orang tua ni nak kena ni. Saja bikin Dato’ panas!

Stesyen berikutnya, next station, Ampang! Dengan tak semena-mena beca terbang tu telah landing ke sebuah Taman di Ampang. Dato’ tercampak di sebuah rumah banglo yang besar di sini. Siapakah empunya gerangan pemilik rumah ini. Di dalamnya ada swimming pool. Tiba-tiba Dato’ diperlihatkan kepada seorang kanak-kanak lelaki yang begitu cute, hensem dan putih melepak. Dalam hati Dato’ terdetik, siapakah gerangan bapanya. Tentu hensem bapanya sebab biasanya anak lelaki ikut rupa bapa. Semakin lama semakin hampir budak itu kepada Dato’, sambil berlari-lari menyebut, “Daddy!... Daddy!”, Oh anakku rupanya. Dato’ kemudian memeluk erat budak itu sambil mengucup-ngucup pipi dan dahinya. Maklumlah dah seminggu tak jumpa. Kemudian datang pula seorang wanita mendampingi kami. Belum sempat Dato’ nak suruh putera Dato’ tu main jauh-jauh, baru disedari rupanya wanita itu ialah Datin. Datin pun ada juga di sini! Tidak seperti putera Dato’, Datin hanya bersalaman sahaja, tidak lebih dari itu. Mungkin dia mahu menyimpan tenaga.


Dato’ termenung seketika, rupanya dah lama Dato’ tak bertemu dengan family akibat kesibukan kerja. Dato’ sedar kini. Tetapi Magik Kah ini? Rumah siapa Dato’ berada? Dan apa yang Datin dan putera Dato’ buat di sini? Ternyata di Magik Kah, tiada yang mustahil dengan kuasa imaginasi.

Melalui Magik Kah, Dato’ dan family kini berada di rumah seorang celebrity yang amat popular, Linda Onn, kini merupakan seorang DJ di Suria FM. Beliau kini mempunyai rumah yang begitu gah dan mempunyai perniagaan sendiri, My Mom Chicken Rice. Kisah beliau menyedarkan Dato’, yang pentingnya bakat dan idea jikalau ingin terus berjaya di dalam hidup. Tidak cukup dengan itu, pentingnya juga untuk kita mengenalpasti di mana tempatnya yang kita boleh menonjolkan bakat dan boleh merembeskan idea kita untuk melonjakkan potensi diri kita ke satu tahap yang lebih tinggi. Macam Linda Onn sendiri, beliau menonjolkan bakat beliau di dalam bidang radio dan menggunakan idea beliau untuk membangunkan perniagaan sendiri. Ibu beliau merupakan peniaga nasi ayam di Johor satu ketika dahulu yang terkenal di sana. Dengan potensi diri, beliau membangunkan perniagaan nasi ayam ibunya itu secara commercial pula di ibu kota. Itulah pentingnya kita mengenalpasti di mana perlu ditonjolkan bakat dan idea itu.

Satu lagi kisah, ialah kisah adik Dato’ sendiri yang merupakan penyampai berita dan info trafik di Suria FM. Beliau tahu bakat beliau dan beliau akhirnya menjumpai tempat yang boleh ditonjolkan bakatnya, yang kini telah menggunakan suara emasnya di dalam radio, termasuk juga di Astro, untuk tujuan pengiklanan dan voice over. Jadi jangan lupa mendengarkan Suria FM, di Lembah Klang 105.3 FM, Naim Hashim. Ingat komedi, ingat Astro Warna! Hah gitu.

Ke mana tidak tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Family Dato’ merupakan family yang agak celebrity lah. Mak Dato’ merupakan pelakon drama. Bapa saudara Dato’, abang kepada mak Dato’ juga merupakan pelakon drama. Tapi semuanya pelakon extra lah. Mak Dato’ berlakon jadi cikgu yang membincangkan masalah anak murid di dalam bilik guru. Pak cik Dato’ pula memegang watak sebagai seorang doktor. Dialog dia, “Sabarlah, kami telah mencuba, namun tuhan lebih menyayanginya”, Itu saja. Tapi takpe, yang penting bakat tu ada, kalau tak, director tak panggil sunting itu felim.

Dato’? Dato’ pun ada bakat juga. Dato’ pernah masuk TV. Cuma suara ajelah. Masa tu World Cup 2002, ada rancangan TV tentang sembang bola. Kebetulan talian Dato’ dapat menembusi TV, dan Dato’ pun melontarkan idea Dato’ yang bernas akan bagaimana untuk membangunkan bola sepak tempatan dan pendapat tentang World Cup 2002. Tapi sayang, disebabkan nervous, tak terkeluar pulak point tu. Idea ada, bakat takde pun tak boleh jalan jugak.

Dato’ kagum dengan insan-insan yang berjaya mengembangkan bakat dan idea mereka demi untuk melakukan anjakan paradigma. Ada juga rakan-rakan Dato’ yang bergerak pantas membuka perniagaan contohnya photoshot untuk pengantin, buat andaman dan barang hantaran pengantin, terlibat dalam food and catering. Tahniah buat anda semua. Anda sememangnya telah mengenali bakat anda dan berjaya mengorak langkah ke landasan yang tepat. Dato’ tidak percaya dan tidak bersetuju untuk berjaya, perlu main politik, banyakkan bercakap daripada buat kerja. Ini namanya tidak jujur dan orang begini tidak berani menongkah arus dan akibatnya mereka terpaksa mengikut arus yang bersifat kapitalis dan menindas. Sebab itulah, biasa berlaku, orang lain yang mengGalas, Sapi pula dapat nama! Kejayaan bagi Dato’ bukanlah perlu mengejar kebendaan. Kekayaan itu satu bonus. Apa yang penting, kejayaan ialah apabila kita berjaya buat apa yang kita suka dan yang kita mahu.

Jadi, buat Linda Onn, harap-harap satu hari nanti kita dapat berkerjasama dalam business nanti. Kalau dulu teman tapi mesra, kini rakan kongsi, tapi mesra. Hah gitu.

Masa dah time. Dato’ harus kembali ke dunia yang nyata. Walaupun ini hanya Magik Kah, tetapi banyak pengajaran dan kesedaran yang Dato’ pelajari. Beca terbang meluncur laju ke tempat asalnya, di Sri Pentas. Dato’ pun berjalan kembali ke office. Sebelah je office Dato’. Fajar Deepavali mula menyingsing. Cepat-cepat Dato’ pack pack pack, let’s go back. Kini Dato’ harus mengenalpasti bakat dan platform mana untuk mengasah bakat dan melontarkan idea yang akhirnya dapat dihargai.

Terima kasih Pak cik beca di atas nice journey. Magik Kah atau tidak, semuanya berkemungkinan dengan kuasa imaginasi. Terima kasih Linda Onn kerana melayan kami. Sememangnya nasi ayam mak memang sedap dan terbaik. Eh, sorry, My Mom Chicken Rice!
gurunsakura.blogspot.com

Sunday, September 19, 2010

Penangan Hindustan

“Haram zate! Mere Zindagi Mere Mohabbat. Pyaar Pyaar. Inspector Shahab. Bombay Police Station. Syabbas bette! Kya hua beta? Happy Birthday Daddy!”

Itu semua merupakan kosa kata yang biasa kita dengar apabila menonton filem-filem hindi atau Hindustan. Bermula dengan filem Kuch Kuch Hota Hai, orang Melayu terutamanya, jadi kemaruk Hindustan. Masa tu tak tengok Kuch Kuch Hota Hai kira loser lah. Ibarat macam tak pernah tengok Lord of the Rings, Titanic, kena gelak kalau tak tengok. Kalau kat kolej universiti tu, dalam hostel atau dorm, mesti kena ada VCD-VCD Hindustan. Dalam sehari, kalau takde tayangan amal di bilik pun, paling koman pun kena pasang lagu Hindustan kuat-kuat.

Ada satu kes tragis di hostel, sewaktu tayangan VCD Hindustan, filem Maan, lakonan Aamir Khan bersama Manisha Koirala . Masa tu VCD dipasang kat computer/CPU. Macam biasa, lampu dipadamkan, bagi feel TGV sikit. Setelah habis tayangan, lampu dinyalakan dan kelihatan seorang brader, Rizal (bukan nama penuh) yang memang terkenal dengan muzik-muzik undergroundnya, sedang mengesat-ngesat air matanya. Ini yang dikatakan muka Amuk, jiwa Tomok. Di satu sudut yang lain, bila nak dengar lagu Hindustan kat radio, sanggup Qiamullail pukul 3 pagi dengar radio THR segmen “Hindi Power”. Begitulah hebatnya penangan Hindustan di kala itu. Dengan aku aku sekali terkena. Hah gitu. Frankly speakinglah Dato’ merupakan kaki Hindustan dulu. Kaki Hindustan, bukan maksud Dato’ yang Dato’ ni mempunyai kaki berbulu, tetapi pendek kata Dato’ ni peminat tegar Hindustan satu ketika dulu. Ketika aura Bollywood menguasai bumi Malaysia lebih sedekad yang lalu.

Masa itu Jalan Masjid India dah jadi tempat safa dan marwa bagi Dato’ berlari-lari anak dari LRT Masjid Jamek ke pasaraya Mydin. Sampai di Mydin, terus Dato’ tawaf mencari VCD-VCD Hindustan yang baru keluaran Sendi Mutiara dan kaset OST terutamanya daripada lakonan Shah Rukh Khan yang sekarang ni bergelar Datuk. Datuk Shah. Ehem. Sekian dimaklumkan.

Boleh dikatakan semua lagu Hindustan Dato’ hafal. Bukan sahaja dihafal, malah boleh dinyanyikan semula. Untuk memperkukuhkan kosa kata Dato’ pada masa itu Dato’ buat wuquf di Semua House, ada satu kedai Punjabi yang menjual buku menguasai bahasa Hindi. Konon tak feel bila nyanyi lagu Hindustan, tapi tak faham lirik. Lama-lama Dato’ perasan yang bila Dato’ nyanyi lagu Hindustan dengan mempertuturkan beberapa butir skrip dari filem yang telah ditonton, memang takde bunyi Melayu langsung. Bak kata orang, apa tu, fluentlah gitu. Kira pakej lengkap lah. Acuan hidung dah memang sedia ada. Tinggal nak belajar gelek je sebelum layak ke Mumbai.

Kat universiti pulak masa tu, Dato’ siap kawan dengan budak lelaki Pakistan. Yelah, walaupun Dato’ ada ilmu dan bulu di dada, apa-apa permasalahan di dalam bidang Hindustan ni, Dato’ akan rujuk pada budak ni, termasuk latest update filem-filem terkini di pasaran.

Masa tu, tak tengok dah awek-awek Melayu. Hello Miss, Hello Miss! Mata Dato’ dah berkenan akan seorang gadis Pakistan yang saling tak tumpah macam Karisma Kapoor bila mengenakan baju tradisi Punjabi. Siap hantar email tu kat dia untuk salam perkenalan. Hari-hari Dato’ pergi lab computer untuk check email. Maklumlah masa tu belum potong lagi, tak wujud lagi broadband. Hati Dato’ keriangan apabila email Dato’ dibalas. Paham jugak dia akan email Dato’ walaupun ada dua tiga ayat Hindi yang Dato’ goreng. Yelah nak bagi impress lah sikit. Baru dia tahu yang Dato’ buat homework sebelum tackle. Namun jawapan replynya hampa apabila dia mencadangankan supaya diputuskan saja hubungan kami. Dato’ berasa pada masa itu, dunia ini gelap buat Dato’. Pada masa itu, secara kebetulan guruh pun berdentum. Sebijik macam scene Shah Rukh Khan kena reject dengan family Kajol dalam filem Dilwale Dulhania Le Jayenge.

Malang sungguh. Belum kenal, dah mintak putus. Alasan yang diberi oleh gadis Pakistan itu ialah dia sudah pun bertunang. Eke ele Minah Chi ni, orang ajak berkenalan lah, bukan ajak kahwin. Perasannya dia!! Are pagal hai ladki hai! Melihat alasannya, Dato’ rasa lega sikit, kerana yang menjadi penghalang hubungan kami hanyalah statusnya sahaja. Dato’ pun pulang ke hostel dengan keadaan basah kuyup akibat hujan yang mengiringi perjalanan. Hah gitu.

Masa itu, kalau berchatting di internet guna nama Shah Rukh Khan, berlumba-lumba awek-awek nak berkenalan. Kalau sebut je dua tiga patah perkataan Hindustan, nyanyi je sikit lagu, boleh jadi histeria perempuan masa tu. Cuba kalau buat macam tu, sekarang. Alamat kena cop Mat Bangla. Begitulah hebatnya penangan Hindustan ketika itu. Aura Bollywood sekarang tak sehebat dulu. Biasalah kat Malaysia ni ikut musim. Kalau sekarang ni, Lombokwood pun jadi.

Itulah kenangan lalu Dato’ bersama Hindustan. Sekarang ni biasa-biasa lah. Tak dapat orang Pakistan, tapi dapat orang Santan, Perlis. Kira oklah, ada Tan jugak. Syukur. Sekarang ni Dato’ tak follow sangat perkembangan Hindustan ni. Tapi masa raya hari tu, Dato’ terbukak satu channel di Astro, ada satu filem dibintangi oleh Shah Rukh Khan. Hah sudah, ini boleh mengugat iman! Tajuknya Duplicate. Mengisahkan dua watak berbeza yang mempunyai wajah seiras, satu crook yang maha jahat, Manu, dan satu lagi chef restaurant yang bodoh-bodoh alang, Bablu. Akhirnya mereka bertemu di satu plot. Kemudian jadilah huru hara dan cerita.


Dulu Dato’ cukup minat dengan cerita ni. Dulu kalau menonton cerita ni rasa lucu dan seronok. Tapi sekarang bila Dato’ menonton cerita ni, jadi tak seronok, seriau dan fobia, terutamanya bila scene gaduh-gaduh, lawan-lawan, asak-bergasak, geng-geng Manu yang bertubuh sasa, bermisai lebat, berjambang dan berboroi. Tersembur kuih raya yang Dato’ makan. Sebab Dato’ rasa amat geram sekali melihat mereka. Bila melihat kuncu-kuncu dia kena taruh, Dato’ rasa happy dan kalau diberi peluang membintangi filem tu (rupa, gaya dan bahasa dah ada), pun Dato’ sanggup, sebab nak belasah sama diaorang.

Penangan Hindustan memang tersentuh di kalbu, membuatkan kita rasa nak bercinta dan berkasih sayang sesama manusia. Tetapi adegan-adegan kejam, tak bertamadun dan tidak bertatasusila di dalam filem-filemnya amat mengacau jiwa sungguh. Belasah sana, belasah sini. Tikam sana tikam sini. Bunuh sana bunuh sini. Mulai sekarang Dato’ ingin mengumumkan persaraan dari industri Bollywood. Dato’ nak lompat ke platform baru.

Korean Rulezzzs! Baik tengok Winter Sonata, My Girl, Boys before Flowers. Walaupun asyik-asyik kat hospital, makwe kena kanserlah, mak bapak sakit tua lah, janji takde adegan ganas-ganas ni yang ternyata amat meruntun jiwa.


Goodbye Miss, Goodbye Miss! Namun specis baru pulak muncul. Si mata-mata sepet di sekeliling Dato’ ni memang boleh meruntun jiwa sungguh! I want nobody nobody but you…! *Pap pap*

From Pyaar to Saranghae,
Dato’ Shah
gurunsakura.blogspot.com

Thursday, August 5, 2010

Tanda-tanda Ramadan menjelma


Oleh: Sahabat Gurun Sakura

Ramadan bukan lagi hampir menjelma. Malah semakin dekat dengan kita. Menjadi lumrah kehidupan kita sebagai seorang muslim tidak begitu ambik port tentang kalendar Islam dan tak perasan bulan Ramadan dah pun tiba. Untuk mengatasi masalah ini, berikut disenaraikan tanda-tanda bulan puasa nak dekat. Bila munculnya tanda-tanda berikut, maka sahlah anda perlu segera check kalendar.

1) Rakan-rakan perempuan kerap berpuasa sunat. Hari ini orang ni puasa, esok orang tu pulak puasa. Katanya puasa sunat, tapi sebenarnya ada udang di sebalik mee.

2) Iklan kurma berkumandang di radio dan TV. Kalau dengar malam-malam, mahu meremang bulu roma. Rasa macam perempuan berbisik dekat telinga.

3) Apabila anda melintasi kedai-kedai buku, amat mudah untuk anda melihat buku-buku bertajuk tentang puasa dan Ramadan.

4) Masa dalam meeting, boss-boss anda pening bila tengok kalendar nak susun agenda sebab tak mahu clash dengan bulan puasa.

5) Flyer-flyer buffet Ramadan, kuih raya dan jualan murah mula melayang.

6) Anda pelik melihat sahabat anda yang sebelum ni tak makan banyak, tapi akhir-akhir ni kerap jalan-jalan cari makan. Macam esok minyak naik, hari ni berpusu-pusu orang ke petrol station, isi tangki. Tangki perut pun begitu juga.

7) Form mintak cuti di office anda sold out macam goreng pisang panas.

8) Anda kerap mendapat jemputan lunch katanya kenduri.

9) Kerap sekali di corong-corong radio memasang lagu padang pasir sambil iklan menyebut nama-nama tempat yang anda pun tak pernah dengar. Tempat untuk teropong anak bulan rupanya. Soalan: Kenapa pak Imam tak teropong di Genting Highlands? Segala macam anak ada semua kat sana.

10) Anda terdengar-dengar sedara mara bersembang bertanyakan tentang update yang anak mereka yang study kat universiti tu dah graduate ke belum, dah ada kerja ke belum. Kot-kot boleh potong list duit raya.

11) Tiket-tiket raya dah mula dijual, sementara kerajaan giat mempertingkatkan mutu perkhidmatan awam termasuk melancarkan perkhidmatan keretapi baru. Ini bukan sahaja tanda puasa dan raya nak dekat, tanda pilihan raya nak dekat pun ada jugak.

12) Kain rentang Bazar Ramadan dah mula di naikkan. Harap tidak membazir, kalau tak, bertambahlah amalan kita di Bazir Ramadan di bulan Ramadan al-Murtabak ini.

Kalau dah ada tanda-tanda di atas, terlupa nak puasa nanti, memang saja lah. Kurangkan juadah, pertingkatkan ibadah, rapatkan sejadah, banyakkan sedekah, dengar tazkirah. Selamat berpuasa dan salam Ramadan.


Artikle terdahulu Dato' Shah - Puasa dan Ramadan

Wednesday, August 4, 2010

Mana Dato' Shah menghilang?


Oleh: Sahabat Gurun Sakura

Salam to all of you. Kami di sini on behalf of Dato’ Shah dari Sahabat Gurun Sakura atau Friends Club/Family Club yang sah walaupun belum berdaftar tetapi belum lagi kena ambush, ingin menyampaikan salam daripada Dato’ Shah. Terima kasih kepada beliau kerana membenarkan kami menulis di dalam blog ini. Dato’ Shah sebenarnya bukan menghilang atau berkhalwat di tempat-tempat sunyi, tetapi fikiran beliau kini bercelaru atau orang Spain cakap, hectic.

Khabarnya minda beliau berserabut, bukan kerana dek pening dengan bunyi-bunyi Vuvuzela selama sebulan lebih, tetapi kerana tekanan kerja yang membebani beliau. Puas dah kami suruh beliau berhenti kerja dan masuk kelab cepat kaya, tapi beliau berdegil. Katanya ikut resmi padi, semakin tunduk semakin berisi, jangan ikut resmi ubi, semakin berisi semakin cabut!

Kami balas balik, “Dato’, if the thing doesn’t go right, so what are you waiting for, go left!” Beliau terdiam. Dalam hati kecil kami, teracun jugak Dato’ Shah ni dengan dakyah kami.

Dato’ Shah sikit-sikit cakap, ini semua buatan orang, buatan orang, mangsa keadaan. Kami katalah lebih elok kita bermuhasabah mana silapnya kita daripada menyalahkan orang lain. Dato’ Shah kelihatan akur lalu mengatakan dunia ini selalu tidak adil, bak kata orang Holland, not fair. Lantas kami mencelah, “Dato’, dunia memang selalu not fair, tengoklah sendiri apa jadi pada Paul Octapus, the Sotong tu, menatang tu tak tahu apa-apa pun, orang cakap tak fair jugak, sebab asyik pilih belah kanan je, inikan pulak manusia, biasalah tu”. Tu yang selalu Dato’ Shah sebut firaun-firaun kecil lah, lagenda budak-budak setan lah. Di sini kami on behalf of Dato’ Shah ingin menyusun jari meminta maaf to whom it may concern, walaupun memang betul pun. Kepada sesiapa yang terasa, lain kali buatlah lagi. Semoga cerah masa depan anda.

Nampak gayanya ada jugak perubahan kami tengok pada Dato’ Shah selepas tazkirah ringkas yang kami beri. Kalau dulu beliau cukup menggemar melayan channel 303, 108, 713 dan 201, tapi lately, beliau kerap menonton 106 dan yang terbaru Tilawah Al-Quran. Sebelum ni beliau cukup arif dan berminat nak tahu negara Ivory Cost, Slovekia, Honduras, Slovenia, tak mainlah semua tu sekarang. Sekarang ni, Guinea, Tazakhstan, Surinam, Zambia, Djibouti. Tak main dah sekarang Tiz Zaqyah, sekarang ni Nor Azrah Ayub. Siap explain kat kitaorang apa fungsi warna traffic light kat sebelah Qari/Qariah yang baca Quran tu. Baguslah tu, Alhamdulillah.

Dato’ Shah sempat mengirimkan artikle berikut kepada kami yang berbentuk forward email untuk dikongsi bersama di dalam posting kali ini.

Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan
istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya,
istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur
"Syirik."

Professor Hasbi As Siddiqi di dalam salah satu bukunya, membahas perkataan
"Sembahyang." Katanya; "Sembahyang di ambil daripada perkataan "Sembah" dan
"Hyang" yang merujuk kepada nama dewa - dewa yang disembah oleh penganut
Agama Hindu dahulu kala. "Sembahyang" juga diertikan sebagai "menyembah
berhala yang bernama Hyang."

Dua pakar Bahasa Indonesia, yang salah seorangnya pernah datang ke
Malaysia, mengajar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu Dr Daniel
juga telah mengesahkan bahawa istilah "Sembahyang" merujuk kepada
"menyembah dewa yang bernama Hyang."

Orang Buddha pergi ke Tokong, Orang Hindu pergi ke Kuil dan Orang Kristian
pergi ke Gereja menggunakan istilah "Sembahyang," terserahlah kepada
mereka, kerana memang terdapat unsur "Syirik" dalam ibadah mereka. Tetapi
Umat Islam, Tidak sesuai sekiranya, "Solat" juga diistilahkan sebagai
"Sembahyang", yang mana pada asalnya kata sembahyang itu merujuk kepada
"menyembah dewa bernama Hyang."

Kalau boleh ubahlah ayat seperti seorang ibu mengarahkan anaknya bangun
untuk menunaikan Solat Subuh. "nak, bangun!. pergi "Sembahyang Subuh,"
kepada "nak, bangun!. Pergi "Solat Subuh." Solat lebih tepat istilahnya

Mungkin sebahagian daripada kita, akan menganggap bahawa hal ini hanyalah
hal yang remeh dan tidak begitu penting. Tetapi bagi mereka yang mempunyai
kesedaran Agama dan memetingkan kualiti ibadah, akan sentiasa berhati-hati
dan mengambil perhatian akan hal seperti ini.

Tapi dalam bahasa pasar kita, kita selalu sebut “Semayang” instead of “Sembahyang”. Apa pun untuk renungan kita bersama. Tak guna debat bab ni, tapi tak buat, kan.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Shah kini dikhabarkan selain dari sibuk menguruskan staff dan kerja yang tak terurus, beliau juga sibuk menguruskan badan. Apa pun kami Sahabat Gurun Sakura, mendoakan sukses dan selamat buat Dato’ Shah sama ada di dalam kerjaya mahupun perutjaya.

Semoga beliau cepat sembuh dari kecelaruan minda dan kembali menulis di dalam blog ini. Tahniah juga buat beliau atas kelahiran cahaya mata kedua tak lama dulu. Mungkin ada coretan yang mahu dikongsinya kelak. Sama-sama kita nantikan dan mendoakan beliau selamat dan terselamat. Sekian, wassalam.

Saturday, May 15, 2010

Tragedi ATM

Pernahkah anda berhadapan dengan situasi melihat paparan screen ATM yang menunjukkan account simpanan anda berbaki RM25? Tak pernah? Banyaknya duit anda. Anda sepatutnya bersyukur dan hentikanlah sifat-sifat dan perangai-perangai negatif seperti mengutuk tempat mencari rezeki sendiri. Ini kerana pengalaman melihat baki RM25 itu dilalui sendiri oleh Dato'. Tapi bukan dari kad ATM Dato'lah.

Dato' tertengok orang lain punya sebenarnya ketika berbaris menunggu giliran untuk pengeluaran wang di ATM yang terletak di salah sebuah stesyen minyak. Suspek yang berasal dari suku kaum student itu sedang ingin menyemak baki di situ beregu bersama seorang lagi teman. Sedang melihat bakinya yang sebegitu, rakan sepasukannya mengeluh on behalf seraya berkata, "Kekecewaan menimpa lagi". Namun dia tak berputus asa, lalu terus berusaha mengeluarkan baki sehingga melantunnya wang kertas berwarna merah sekeping. "Yes!" , respon spontannya.

Dato' turut bergembira dan memberi sorakan padu kepadanya atas kejayaan mereka untuk withdraw duit. Apa agaknya menu utama makan malam mereka masa itu. Ni kalau tak maggi berperisa baldi, mesti nasi goreng berperencah dan telur goreng berseterika ni. Hah gitu. Kesian dia!

Hidup sebagai student di IPTA atau IPTS ni memang seronok atas kapasiti masa banyak terluang dengan aktiviti bebas. Tapi yang tak bestnya satu je. Sengkek! Duit tak banyak dan cepat habis. Dulu masa student, nak keluar duit pun kena withdraw RM90 dari ATM, sebab nak dapatkan duit RM10 RM10. Kalau tak, Makcik Dua Dua yang berloghat utara kat kantin hostel, tak terima wang besar, sebab harga untuk lunch/dinner murah. Kitaorang panggil Makcik Dua Dua (ikut loghat utara), sebab ambiklah lauk banyak mana pun, sikit mana pun, harga mesti RM2.20 (Dua! Dua!).

KUALA LIPIS – Wang pinjaman dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan cukup jika penerimanya asyik berjoli daripada membeli motosikal hinggalah telefon bimbit canggih seperti IPhone. Peralatan itu bukan sekadar contoh kerana ia adalah hasil maklumat yang diperoleh sendiri oleh Pengerusi PTPTN, Datuk Dr. Mohamad Shahrom Osman. “Bukan tak boleh berbelanja tetapi utamakan keperluan penting pengajian dan asingkan sedikit bagi waktu kecemasan,’’ katanya kepada pemberita selepas menyampaikan cek Wang Pendahuluan Pembiayaan (WPP) berjumlah RM132,000 kepada 88 siswazah bagi kawasan Parlimen Lipis semalam. Beliau memberitahu, selain sara hidup, bantuan PTPTN itu perlu digunakan untuk membayar yuran dan membeli buku bagi pengajian masing-masing. -Sumber Tak Bernama-

Mana tak habis cepat. Peluang nak habiskan duit cukup banyak. Sebab dah puas makan Iphone masak 3 rasa. Hah gitu. Kira oklah tu. Dato' cadangkan kepada student, kalau nak tambah pendapatan, pergilah mintak biasiswa tambahan kat Putrajaya sana. Tapi jangan lupa pulak mandi dan bilas sebelum sembahyang jumaat jika ingin menjadi muslim yang baik, walaupun dalam keadaan darurat. Sekian dimaklumkan.

Moral of the story kita harus bersyukur atas rezeki yang ada walaupun tinggal RM25 aje. Hah gitu. Harap-harap rezeki ini berkat. Ibu oh ibu, selamat hari ibu, doakan anakanda dan halalkan makan, minum dan pengorbananmu selama ini. Guru oh guru, selamat hari guru, doakan studentnda dan halalkan ilmu dan pengorbananmu selama ini.

Dato' menggeleng-gelengkan kepala setelah mereka beredar. Tiba pula giliran Dato' untuk withdraw. Baru 15hb tapi screen menunjukkan 3 angka aje. Terus Dato’ jumping smash. Aisehman, Dato' pun sengkek jugak. Rupanya kesengkekan tak mengenal student atau orang berkerjaya. Apa agaknya menu makan malam Dato' lepas ni. Yang pentingnya, selepas ni tiada lagi Sans Francisco Coffee, Gloria Jeans, Starbuck, Oldtown, Subway, O’briens.

Kedai mamak jualah penyelamat. Kopi susu kambing satu! Kesian Dato'!

Saturday, May 1, 2010

Libur Day

Hari itu busy seperti biasa. Tidur tak lena terhenti di sana. Sibuk untuk menjadi pekerja yang cemerlang, gemilang dan terbilang, kononnya, tetapi bukan temberang. Sehinggakan bangunan-bangunan pencakar langit menjadi dambaan dan tuhan, sementelah bangunan-bangunan pencakar bulan sabit dan bintang dilupakan, dan tak pernah singgah. Walhal bangunan itulah yang paling tinggi di dunia. Sebab boleh cecah bulan dan bintang. Paling tinggi juga darjatnya di sisi pencipta alam. Ada yang tak pahamlah tu. Masjid daa. Namun dek kerana sibuk berkerja untuk mencari rezeki, kita sering alpa kepada pemberi rezeki.

Begitulah juga dengan diri Dato'. Terperangkap di dalam dunia kapitalis moden. Busy memanjang. Kadang-kadang tu busy body yang lebih.

Hari itu juga Dato' bersama sahabat Dato' makan lunch selepas lunch hour di kedai mamak yang berhampiran dengan anda. Sedang Dato' asyik menghirup aroma kopi jantan sambil membayangkan akan kehebatan kesan sampingannya, Dato' terpandang satu kumpulan manusia yang membawa kamera besar dan mikrofon. Eh ini ada sunting filem ke apa ni. Dato' pun usha usha lah kot-kot di situ ada Tiz Zaqyah. Bolehlah Dato' apply watak boyfriend baru selepas Maya kecewa dengan Dafi yang asyik berjumpa dengan bekas isterinya Julia di dalam drama Spa-Q. Opps, tertengok sudah!

Sekali, dua orang dari mereka datang dari meja ke meja dengan kamera dan mic. Alamak, ini boleh bikin panas ni. Dato' pun bersiap bagai, apa yang patut. Betulkan sikit hidung, dagu kasi trim, sideburn kasi balance, dahi kasi celak, rambut Dato' leper-leperkan ke bawah depan sikit persis fenomena dR Rozmey. Senyum, Dato' sengehkan sikit sambil tangan tunjuk isyarat bagus. Hah gitu.

Sekarang turn meja Dato'. Itu wartawan dari NTV yang buat temuramah ringkas tentang hari pekerja atau labour day. Masa turn Dato' shooting, terus blank dan gugup bila berhadapan dengan kamera. Mula-mula confident, bila action je, terus nervous. Entah apa-apa ucapan Dato' seperti para terakhir ini. Patut Dato' berucap pada para awal tadi, barulah mantap. Biasalah, blogger maa, mana pandai cakap. Bukan senang rupanya beraksi depan kamera. Lepas ni tobat Dato' tak kutuk pelakon-pelakon kayu yang berlakon style drama Spektera.

Lokasi penggambaran debut Dato'... I feel good...

Harap-harap bakal interviewer job baru Dato', tak tengok NTV7. Harap-harap juga, boss Dato' tak tengok tv dan tak tahu aktiviti shooting Dato' yang dilakukan ketika keluar makan pada pukul 3 petang. Hah gitu. Tapi kalau Yusof Haslam nak tengok, takpelah jugak. Untung-untung dia ambik Dato' sebagai anak orang kaya yang tak boleh blah dengan penyanyi kelab malam yang sibuk menackle cikaro yang baru habis SPM. Jangan David Teoh tengok dah le. Ini berat. Kang tak pasal-pasal dia ambik Dato' berlakon filem baru arahan Ahmad Idham, berjudul I'm Not Married Many Yet. Hah gitu. Jangan cari pasal.

"To all Malaysians, Happy Labour Day, don't work too hard, work smart!"

Cut!


gurunsakura.blogspot.com

Monday, April 19, 2010

Kagum dengan Kerajaan Episode II

Harap maklum. Tajuk di atas bukan menunjukkan Dato’ kagum dengan kerajaan APCO. Kagum dengan kerajaan merupakan antara siri-siri Dato’ ketika berurusan dengan jabatan-jabatan dan pejabat-pejabat kerajaan. Masihkah ingat lagi akan watak-watak ketika Dato’ berurusan di Jabatan Imigresen lalu, iaitu abang fotograf yang failed maths dan cikaro kaunter? Sila rujuk Episode I di sini - Kagum dengan kerajaan!!!

Kali ini Dato’ bawakan episode ketika Dato’ berurusan di Jabatan Pendaftaran Negara di Pusat Bandar Damansara bahagian permohonan Mykad baru. Mykid, insya allah lagi sebulan lagi, hah gitu. Masuk-masuk je ke pejabat kaunter, dah start kagum dah. Kagum kerana kaunter lengang tiada orang. Tak macam dulu masa Dato’ buat di Kompleks Wilayah. Siap boleh melantak Nasi Kandar di Jalan TAR lagi masa tunggu giliran.

Namun kekaguman Dato’ sedikit menurun apabila on the way ke kaunter. “La, makcik aje”, getus hati kecil Dato’. Lantas, secubit senyuman Dato’ pancarkan ke arah kaunter agar warga emas itu tidak dapat membaca isi hati Dato’.

Mykad lama Dato’ hulurkan. Kekecewaan apabila berurusan dengan makcik sahaja, terubat, apabila Dato’ agak terhibur juga dengan lawak spontannya. “Awak ni memang guna sungguh Mykad ni yek”. Hamboi, tak sayang molot! “Memanglah, Mykadku bukannya jenis pakai buang, biarlah lebih dari sehari”, balas Dato’ di dalam hati.

Dato’ dulu pernah hilang IC semasa mula-mula belajar hidup di kota berbelas-belas tahun yang lalu. Masa tu tak panggil Mykad, panggil IC lagi. Tapi Dato’ tak mempunyai IC yang ada cap jari dua kat belakang tu, ok. Dato’ bukanlah tua sangat, noks!

Kira pakejlah masa tu, hilang dompet, IC, lesen memandu dan dua tiga keping gambar aweks-aweks MIRC. Kepada generasi Y, MIRC tu bukanlah nama maktab, tapi merujuk kepada system chatting yang popular masa itu. Biasalah, zaman tu era bola-bola api, jadi old skool sikit.

Kesnya bermula ketika Dato’ sedang bergayut di public phone di jalan Masjid India. Yelah masa tu SMS pun 30 sen per sms, call pun 60 sen per minit. Orang lain duk guna 019, 013, 016, Dato’ guna 03 lagi senang. Coverage pun meluas. Murah pun murah. Jadi guna coinlah masa bergayut, dompet Dato’ letak atas public phone tu. Nak jadikan cerita setelah kemaruk dapat bergayut, sekali, dompet Dato’ lupa nak ambik. Dah patah balik, tengok-tengok dah kena kebas.

Duduk di KL ni kalau tak hilang IC, lesen, dompet, tak sah. Tak sah duduk di KL kalau tak pernah merasa buat report polis dan frontal dengan sarjan misai. Jadi Dato’ menggelabah masa tu, terus Dato’ tanyakan abang gerai yang berdekatan dengan public phone tu, kalau-kalau dia perasan ada orang rembat. Namun jawapannya hampa.

Tapi abang tu duk renung-renung muka Dato’, diperhatikan hidung Dato’ yang tinggi dan belang, dan dagu lekuk Dato’. Kemudian dengan perasaan yang cemas, cepat-cepat dia suruh Dato’ buat report polis. Alasannya supaya Dato’ tak kena tangkap, disangka takde permit. Dia kata takut Dato’ dicop warga asing dari Mumbai yang mana di situ banyak melahirkan bintang-bintang Bollywood, katanya. Bersungguh-sungguh dia yakinkan Dato’. Dato’ pun percayalah cakap abang tu sebab abang tu duk hari-hari bergelumang tengok video Hindustan, dengar lagu Hindustan yang dipasang kuat di Jalan Masjid India. Bak kata orang putih, he’s very experience in recognising Bollywood actor. Hah gitu.

Itu yang duk tunggu lama buat IC kat Kompleks Wilayah masa tu. Tapi sekarang tidak lagi. Proses permohonan di kaunter ambik masa tak sampai 10 minit, kemudian lagi 2 minggu dah boleh collect Mykad baru. Kagum! Kagum! Maka dengan siapnya Mykad baru Dato’, gugurlah status kerakyatan Muar, Johor dan Dato’ kini bergelar orang Kay El, you know. Kagum tak?
Harap maklum, info-info di atas terpaksa Dato’ sensor untuk mengelakkan kejadian pengundi hantu pada pilihanraya kecil Hulu Selangor nanti. Tak pasal-pasal hantu Dato’ kena mengundi kat sana. Sekian dimaklumkan.

Selamat bertanding kepada calon-calon YB. Selamat berkempen dengan aman. Don't drink and drink some more!. Siapa pun antara mereka yang terpilih, pastinya ada sumbangan-sumbangan mereka yang kita harus berasa kagum dengan mereka. Sebuah kerajaan yang dibentuk, tidak boleh sempurna 100%, namun tidak bermakna kita harus hentam 100%. Mana yang salah, kita kritik. Mana yang betul, kita harus kagum. Kagum! Kagum! Kagum!...


gurunsakura.blogspot.com

Thursday, April 1, 2010

Pendidikan Seksa

Klasifikasi: 11SX – Budak 11 tahun pun dah boleh sekarang!

Sungguh seksa betul pendidikan ini. Malas betul rasanya nak pergi sekolah bila dapat tahu esoknya kena belajar pendidikan ini. Tenaga pengajarnya seorang perempuan pulak tu. Aduh terseksa betul. Mengapalah esok aku harus belajar Sains Form 3 Topik 1!

Itulah dilemma yang Dato’ hadapi ketika berada di tingkatan 3 salah sebuah sekolah elite di Muar, Maahad Muar. Nasib baik kelas tu tiada pelajar perempuan, jika tidak, pastinya Dato’ gagal memberikan tumpuan sepenuhnya kepada topik Pembiakan Seks. Yelah, pelajar suci lagi berdebu seperti Dato’ ni gagal menumpukan perhatian dalam kelas jika adanya gangguan-gangguan seperti ni. Memang terseksa betul topik sains kali ni. Siap tunjuk gambarajah lagi, tanpa setumpah dakwat censored. Tabah dan gigih sungguh cikgu perempuan itu menerangkan secara terperinci akan bagaimanakan organ-organ terbabit berfungsi. Eleh, padahal Dato’ dah lama tau dah, maklumlah masa tu baru sahaja lepas period. Maksud Dato’, baru sahaja lepas period baligh. Jadi pemahaman Dato’ semasa cikgu mengajar tu menjadi mudah dan cepat, apa orang kata tu, fast learner lah. Tapi bab ini ajelah. Hah gitu.

Masa tu, nak bukak buku sains form 3 pun menggigil-gigil. Sebab Dato’ mahu menjaga pandangan mata kerana pandangan mata memang selalu tertipu dan bernafsu. Tapi masa pergi ke pesta buku 2010 baru-baru ni di PWTC, setelah Dato’ selamat menghantar Datin ke booth Karangkraf bahagian novel, Dato’ terus bergegas untuk mendapatkan buku rujukan Sains Form 3. Bukan apa, Dato’ nak tengok syllabus dia sama ke tak macam dulu. Maklumlah dah puluh tahun tak merujuk.
Dah puas-puas belek, sekali tak jumpa pulak topik 1 masa tu. Mana perginya pulak. Lalu Dato’ memberanikan diri bersuara kepada tauke booth tu. "Apa lu mau?". "Boss, chapter yang baek tu ada boss?" Oh patutlah tak jumpa, syllabus dalam English rupanya sekarang. Dia dah bertukar kepada topik 4, Reproduction. Mungkin ini balasan Tuhan, apabila Dato’ buat-buat sombong masa melintasi booth Linguaphone. Hah gitu.
Dato’ bukannya apa. Dato’ terpanggil untuk membuat research ini setelah membaca keratan berita berikut ini.

KUALA LUMPUR - Satu jawatankuasa akan ditubuhkan untuk mendapatkan pandangan pelbagai pihak berhubung polisi pendidikan seks di sekolah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata berkata, jawatankuasa itu akan dianggotai pakar bidang pendidikan seks, biologi dan hal-hal berkaitan.

“Mungkin kita boleh mengambil sedikit contoh daripada apa yang berlaku di beberapa negara yang sudah memperkenalkan polisi ini dan daripada pakar di kementerian,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa induk pembangunan sukan di sekolah, di bangunan Parlimen, di sini, semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, isu pendidikan seks di sekolah telah dibincangkan banyak pihak.

“Cuma kementerian belum membuat keputusan kerana kita faham ia suatu perkara agak besar dan perlu dihalusi, walaupun kita tahu, keputusannya dinanti bukan sahaja oleh kementerian tetapi juga pelajar, ibu bapa dan masyarakat.

“Saya bercadang menubuhkan satu jawatankuasa untuk mendapatkan pandangan pelbagai pihak yang setakat ini mungkin hanya menyuarakannya melalui media,” katanya. - Bernama


http://www.sinarharian.com.my/com/content/story6965384.asp

Hei pelik sungguh. Tak cukup ke seksa yang menimpa pelajar suci macam Dato’ ni bila belajar bab pembiakan dalam sekolah, ini nak ditambah dengan subjek khas pendidikan seksa ini. Kalau nak ikutkan, banyak lagi bab seks ni diterapkan dalam syllabus selain dari subjek Sains. Antara yang lain ialah Quran Sunnah dan Syariah Islam.

Hah ni satu lagi yang membuatkan Dato’ terseksa. Yang mengajarnya Ustazah bertudung labuh. Tajuknya ialah bab zina dan turun ayat Quran. Memang gigih Ustazah tu menerangkan apa dan macamana zina itu berlaku. Sebab dalam Islam, saksi perlu nampak betul-betul adanya ehem ehem itu, baru boleh dikatakan zina. Siap demonstrate lagi Ustazah tu. Masa tu Form 5, kelas dah campur laki pompuan. Rasa macam nak masuk dalam beg je di saat itu. Terseksa betul.

Itu satu. Dalam pendidikan Islam dan Syariah Islam ada juga didalamnya bab hudud, kalau zina diterangkan hukuman orang yang berzina dalam hudud. Ini semua ini, baik sains, pendidikan Islam atau pendidikan moral ke, ni kira pendidikan seks lah ni. Jadi apa perlu lagi pendidikan seks ni?.

Dato’ risau, kalau budak yang score subjek Maths biasa digelar kaki Maths, Mat Maths, gila Maths, tapi kalau budak yang score pendidikan seks ni nanti jadi apa pulak? Untuk renungan kita bersama. Akhir kalam, Salam Malam Jumaat!
-gurunsakura.blogspot.com-

Wednesday, March 24, 2010

Shuci Dalam Debu


Engkau bagai air yang jernih,
Di dalam bekas yang berdebu,
Zahirnya kotoran itu, terlihat,
Kesucian terlindung jua.

Itulah bait-bait indah diiringi dengan muzik yang mensyahdukan dari Iklim, sumbangan Saleem, Suci Dalam Debu. Tapi Shuci Dalam Debu?

14 March 2010, genap setahun daddy tercinta Dato' pergi buat selama-lamanya. Sila rujuk posting lama di sini. Daddyku yang Dato' panggil Abah, semasa hayatnya merupakan seorang kerani di salah sebuah SRJK Cina di Muar. Kalangan murid-murid sekolah, memanggilnya sebagai Shuci. Shu ji (dibaca Shu ci) ialah Bahasa Mandarin yang merujuk kepada kerani. Jadi harap maklum, tajuk entry ini bukanlah typo error.

Banyak kenangan Dato' bersama Allahyarham yang sekali sekala mencuit sim card Dato'. Macam iklan Petronas, yang mana seorang bapa tak jemu menjawab soalan yang sama dari anak kesayangannya, Burung apa? Burung Murai. Burung apa? Burung… Murai namanya. Tabah sungguh bapa itu menjawab. Kalau bukan dari darah daging kita, maunya kena PJJ orang yang bertanya tu. Penampar Jarak Jauh. Hah gitu. Begitulah juga dengan Allahyarham yang begitu tabah menjawab soalan-soalan intelektual Dato' semasa Dato' kecil.

Jawapan-jawapan yang diberikan Allahyarham, walaupun bukan itu jawapannya, tapi memang logik dan simple, dan biasanya Dato' mendapat maklum balas yang segera. Ala-ala jawapan professor serba tau (PST).

“Abah, kenapa kedai gunting rambut tak bukak malam?” “Yelah malam tak nampak, kang salah potong kang”. Kat Muar masa tu pukul 6 petang dah tutup kedai gunting. Yang tak bestnya tengah-tengah tunggu turn gunting, pak haji tukang gunting tu siap boleh ambik anak dia dari sekolah. “Kejap ye, nak ambik anak jap, pastu nak sembahyang jap, take a break ye!”

“Abah, kenapa orang main bola bila dapat goal, suka bagai nak rak, siap peluk-peluk, lari sekeliling padang, tapi bila main badminton, score satu mata, tak pulak camtu, pemain dia relax je bila score. “Ha sebab main bola susah nak score goal (ambik masa), badminton senang je (sekejap) nak score satu mata.”

Bila menyusuri lebuh raya bersama ketika balik kampung, Dato’ ada bertanya dulu “Bah, kenapa motor tak kena bayar tol, kereta kena?” “Orang bawak motor susah, kena hujan, panas, sebab tu free tol.”

“Bah, kenapa kena bagi derma kat masjid?” “Yelah, habis tu nak bayar api, air."

“Bah, kenapa kita dah buka puasa, tapi tak dengar azan pun” “Bilal minum air dulu, tu yang lambat azan.”

Itulah antara soalan-soalan teknikal Dato’ dan jawapan-jawapan Allahyarham yang masih menjadi ingatan Dato’. Sampai sekarang kalau Dato’ ada major “membuang” di masjid, Dato’ akan hulur sikit ke tabung masjid, compensate dengan Indah Water yang telah dirembeskan.

Allahyarham juga cukup serius dalam isu-isu perdebatan. Apa-apa kekalutan dalam minda Dato’, akan Dato’ ajukan kepadanya. Ada sekali tu, kecoh di dalam kelas Dato’ di bangku sekolah rendah. Soalan dia yang mana dulu, ayam atau telur. Cikgu tu pun leceh jugak, ada ke bagi soalan camtu. Kalau kata ayam dulu, telur yang keluarkan ayam. Kalau kata telur dulu, ayam keluarkan telur. Stand Dato’ masa tu ialah ayam dulu, sebab ayam keluarkan telur, telur keluarkan anak ayam, bukan ayam!.

Dato’ pun pergi merujuk kepada Abah. Dia jawab, “Eh kan dalam Al-Quran, Allah ada cakap, aku ciptakan mula-mula manusia, tumbuh-tumbuhan, haiwan. Hah, ayam lah dulu. Mana ada Allah kata aku ciptakan mula-mula telur!. Cuba cakap dengan cikgu macam tu, esok.”

Hamboi, seriuslah pulak jawapan dia. Masa tu Dato’ terima ajelah jawapan dia. Tapi sekarang ni, Dato’ duk belek-belek, ayat mana yang dia maksudkan tu. Agaknya ayat ini yang dia cuba kaitkan;

“Dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan yang bergerak itu dari air; maka sebahagian di antara mereka menjalar atas perutnya, dan sebahagian di antaranya berjalan dengan dua kaki, dan sebahagian lagi berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa sahaja yang Ia kehendaki (selain dari yang tersebut), kerana sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” (24:45)

Sebut pasal perdebatan, Dato’ ada masuk debat masa sekolah menengah. Tapi level kelas ajelah. Subjek pendidikan Islam. Tajuk dia, Ilmu lebih penting dari Harta. Dato’ biasalah, dulu kini dan selamanya, pembangkang, hah gitu. Dato’ kata Harta lebih penting dari Ilmu. Tuan penasihat 25%, abah Dato’ lah yang bagi isi kat Dato’. Antaranya standardlah, kalau sakit, duitlah yang kena guna untuk biaya perubatan, bukannya ilmu. Satu lagi point yang dia bagi, ialah Boon Siew, pengasas motor Honda di Malaysia, yang mana dia ni nak sign pun tak tahu, tapi dia kaya walaupun tiada pendidikan. Jadi ilmu tu tak penting.

Kalau ikut logik, tambah lagi subjeknya Pendidikan Islam, of course lah Ilmu lagi penting. Ibu Dato’ masa itu pun AFUNDI Ilmu jugak bila tau Dato’ umukan hasrat ingin bertanding. Tapi dengan point-point yang tak berapa nak point ni, akhirnya masa tu team Dato’ menang perbahasan. Yang Berhormat pencadang pauh pun bertindak keluar dewan, selepas panas telinga mendengar hujah Dato’.
Kau pergi.... (1954-2009)

Apa pun banyak sekali kenangan terindah bersama Suchi yang pastinya sukar terpadam. Kini dia pergi buat selamanya. Ralat rasanya tak dapat bersama di saat hari-hari terakhirnya, akibat perbuatan firaun-firaun kecil. Wallahua’lam. Allah jualah yang berhak membalas segala kejahatan, jika benar terbukti. Alfatihah!

Monday, March 8, 2010

Zulkifli! Zulkifli!

Teringat Dato' akan satu iklan di radio berkenaan seorang isteri gersang yang excited bercerita tentang lelaki yang bukan suaminya yang bernama Zulkifli.

"Zulkifi! Zulkifli! Eh kan suami awak nama Hashim. Oh Zulkifli, siang malam teringat. Eh ni kalau suami awak tahu, kantoi awak. Eh suami saya yang kenalkan saya dengan Zulkifli!"

Rupa-rupanya iklan tersebut pasal ubat jenama dan keluaran Zulkifli. Ceh buat suspended je. Baru nak kukus, dah terbantut. Hah gitu.

Sekarang ini pula nama Zulkifli menjadi igauan ketua pembangkang negara, Anwar Ibrahim.

"Zulkifli! Zulkifli! Apa yang kau buat ni Zulkifli!? Katanya pada sepertiga malam. Isterinya yang sedang tidur, Wan Azizah terkejut, "Eh bukankah abang selalu igaukan Saiful?" Oh tidak, Zulkifli! Zulkifli!"

Itulah yang berlaku setelah YB ahli parlimen Kulim Bandar Baru dipecat dari PKR setelah satu persatu "hal" yang dibuat oleh the riding YB ini. Dato' amat bersetuju dengan tindakan YB Zulkifli Nordin untuk tidak terus tunduk kepada parti mata satu PKR dan sekutu Pakatan Rakyat demi untuk bersuara tentang Islam. YB Zulkifli ini bagus. Kali terakhir Dato' jumpa, masa kuliah subuh bulan puasa lepas. Lama dah tak jumpa. Tak sempat Dato' nak ajak race motor kat lebuhraya mahameru dengan kuda kesayangan Dato' tu.

Kepada YB Zulkifli, jangan salah pilih haluan selepas ni. Pastinya banyak vacancy yang menunggu anda selepas ni. Harap jangan terpengaruh dengan Head Hunter yang tak berlesen iman. Jangan silap sealex. Mungkin ada di antaranya Firaun Kecik dan Firaun besar. Kalau YB silap masuk, habislah, poooon poooon! Namun, apabila hati tetap kepada Allah, iman..., mesti..., marreeyy! Hah gitu.

Kepada DS Anwar Ibrahim, all the bestlah to you. Jangan pening kepala sangat. Satu je Dato' nak cakap, kita serupa... Staff Dato' pun ramai yang lari lompat pergi office lain! Nasib kita serupa, kecewa dan terseksa... Kita serupa... Kita serupa... Zulkifli!... Zuklifli!...Zulkifli!... Oh... Oh… Awwww...

Exclusive only on www.gurunsakura.blogspot.com

Saturday, March 6, 2010

Happy Birthday to you!

Halllooooo…! Haw ar u…?? Dalam episode kali ini, Dato’ bawakan kepada semua pembaca blog yang budiman suatu expoze tentang siri maulid atau kelahiran. Hari lahir dengan hari jadi ternyata berbeza. Hari lahir ialah hari di mana terdengarnya tangisan dan teriakan seorang bayi yang nyatanya normal apabila ditepuk punggungnya bermula akan pengenalan kepada dunia barunya. Boleh hafal tu? Faham ye? Hari jadi pula? Hmm, lebih kurang sama macam hari lahir, tapi harinya berlaku kepada seorang bakal ibu. Hah gitu. Tak paham, buat appointment dengan Dato’. Dato' boleh mengajar pendidikan baru.

Berikut merupakan siri kelahiran yang dapat Dato’ kumpulkan untuk kita renung-renungkan bersama;

Kelahiran I – Di sana
Tidak dapat dipastikan di mana lokasi kejadian, tetapi ini merupakan janin yang tidak begitu sempurna, berjaya diselamatkan untuk menjadi seorang bayi yang sihat. Ini semua kuasa Allah, yang harus kita yakini. Betapa kasih dan sayangnya seorang ibu/bapa untuk melihat zuriatnya untuk terus hidup. Bila kita dah jadi ayah/ibu, barulah kita tahu bagaimana sayangnya ayah dan ibu kita terhadap kita.
********************************************************************************** Kelahiran II – Di sini


Cukup sifat, memang sempurna, tapi sayang, dirinya terbuang begitu sahaja akibat sang bapa yang salah bajet semasa hari jadi. Sungguh berbeza dengan Di sana yang bertungkus lumus menyelamatkan satu nyawa yang menjadi darah dagingnya. Di sini pula berlaku kejam. Sudahlah buat dosa, nak tambah dosa lagi buang bayi. Tak kiralah samada pada hari muah muah, atau hari tak muah muah. Janji dia muah muah, maka berlakulah kes-kes sebegini. Adooyaiii!

********************************************************************************** Kelahiran III – Suatu ketika

Kelahiran ini juga digelarkan the birthday of Islam. Kita biasa panggil Maulidul Rasul atau birthday nabi. Sahabat-sahabat nabi dulu tak pernah celebrate, sebab sahabat-sahabat nabi kenal nabi, dia dapat rasa relationship itu. Lagipun kalau sahabat-sahabat nabi nak celebrate pun atau nak buat perarakan, nanti Tan Sri Abu Jahal dan Tun Abu Lahab tak bagi permit. Kita ni yang tak pernah kenal nabi, mudah lupa akan baginda. Lalu sambutan maulidur rasul ini bertujuan baik, untuk kita memperingati nabi dan syariat yang baginda bawa. Memanglah bid’ah tapi takkanlah buat perarakan sambil selawat memperingati nabi, boleh menceburkan diri kita ke neraka. Jangan pulak lepas berarak maulidur rasul terus memperlekehkan syariat yang nabi bawak termasuklah hukuman sebat terhadap orang yang berzina dan minum arak. Tapi maulidur rasul di Malaysia ni memang tak lari dari akitiviti-aktiviti iaitu perarakan, marhaban, syarahan, baca qur’an dan juga makan, yang sedihnya aktiviti setan pun ada. Maklumlah malam cuti. Maka berebut-rebut pasangan nak meraikan hari jadi. Sekian dimaklumkan.

********************************************************************************** Kelahiran IV – Coming soon

Hah yang ini memang Dato’ nanti-nantikan. Hari jadi dah lepas lama dah. Tinggal tunggu hari lahir sahaja. Tak sabar untuk menunggu harinya tidak lama lagi. Lagi 2 bulan lagi. Insya Allah. Dah lama sangat dah ni tak melaungkan azan dan qamat. Maksud Dato’ di hospital. Sebab tu Dato’ tak berani pakai kopiah bila lalu kat hospital, terutamanya bila lalu kat wad bersalin hospital kerajaan. Ini atas nasihat sahabat baik Dato’. Dato’ ikut je. Sebab dia kata takut orang tarik tangan kita, “Bang, tolong azan, bang!” Masyarakat! Bila nak muah muah pandai pulak, bila nak muazan, dia buat outsourcing.

**********************************************************************************

Dato’ akhiri kisah birthday ini, dengan sepotong ayat;
"Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. " (23:14).

Apa jua, di mana, bila mana, dan bintang apa sekalipun kita, kita telah pun menjadi juara antara sejuta, yang berjaya keluar dari alam rahim ibu. We are the champion! Semua ini berlaku dengan satu sakti. “Kun faya kun!” Wallahua’lam.

www.gurunsakura.blogspot.com

Saturday, February 27, 2010

Habis madu sepah...?

Awas!!! Bacaan ini diklasifikasikan sebagai L. Hanya untuk lelaki sahaja. Kisah ini tercetus apabila staff Dato' berpoligami baru-baru ini. Dia sebelum ini telah pun mempunyai 'isteri' yang namanya Dato' tak berapa nak ingat. Yelah 'isteri' oranglah katakan. Tak manis untuk Dato' nak cuba-cuba ingat. Tapi seingat Dato', nama dia Norkiah. Series yang ke berapa tidaklah Dato' tahu.

Entah macam mana, staff itu tertarik kepada yang lain, lalu tak berapa lama, memilikinya. Dengar khabar, namanya Berry. Walaupun nama ala ala minah salleh, tapi ianya berkulit black. Yelah selera orang berbeza-beza. Bila hati dah suka, inilah natijahnya. Mana tidaknya, australian english you know. Kalau kita broken english, orang tak pandang. Cakap melayu tergagap-gagap, nak speaking english, apa barang. Mas kahwin dia sebanyak RM1588 dengan nafkah bulanan sekurang-kurangnya RM150.

Dato' sebenarnya tak interested nak sibuk jaga kain orang, nak poligami poligamilah. Dato' sokong dari belakang. Tapi belakang Datin lah. Hah gitu. Isunya sekarang ialah cara bagaimana staff Dato' tu layan 'isteri' pertamanya tu di office. Omak aii! Barulah Dato' mengerti. Patutlah perempuan tak rela dimadu. Dato' sempat rakam keadaan 'isteri' pertama itu ketika staff Dato' tu sedang memberi nafkah kepadanya. Ini kalau sister in islam tau ni, confirm dia kena sebat mandatori!


Habis madu sepah ke lantai. Khabarnya ketika itu dia sedang berseronok-seronok dengan Berry. Duk sibuk bertouch-touch.

Masyarakat! Hah gitu.

gurunsakura.blogspot.com

Sunday, February 14, 2010

Hari Muah Muah dan Hari Mau


Bulan Februari amat sinonim dikaitkan dengan bulan cinta yang ada di dalamnya hari untuk umat manusia berkasih sayang. Senang cerita, hari muah muah lah. Kebetulan, hari berkasih sayang ini jatuh bersama dengan perayaan Tahun Baru Cina yang tahun ini yang merupakan tahun harimau. Eloklah tu. Dah kenalah. Satu hari mau. Satu lagi hari muah muah. Jangan hari-hari mau dahlah. Letihlah. Hah gitu.

Hari muah muah ni ciptaan agama lain yang tidak sepatutnya disokong oleh kalangan kita yang namanya muslim. Sokongan di sini termasuklah dengan pemberian hadiah yang special kepada pasangan kekasih kita dan membuat appointment special dengan si dia. Hadiah-hadiahnya berupa seutas rantai Roscani bernilai ribuan ringgit. Itu ok lagi, tapi ada yang sampai pakej penginapan di Hotel Cokia Inn selama mana tak kantoi. Yelah, mula-mula jumpa di Taman. Kemudian mata bertenung-tenungan. Lalu berpegang-pegangan tangan. Tambah pulak dengan peluk-pelukan. Di kala itu seronok bukan main sang syaitan. Apa lagi, check-in kat rumah tumpangan. Sang taruna tak guna dan sang dara gelora tewas iman. Tapi tak sempat nak mulai adegan. Mujur tok kadi dan polis bawak angkatan dan saman. Nasib baik, kalau tidak ada lagi bayi yang menjadi buangan.

Asal usul hari muah muah ni adalah hari memperingati kematian paderi St. Valentino pada tahun yang dianggap sebagai keramat penganut Kristian pada masa itu. Dia ni mati dihukum pancung, dipendekkan cerita. Lama kelamaan hari memperingati kematiannya disabitkan dengan hari memperingati kekasih yang pada masa itu juga ada jual bunga dan kad. Jadi kalau kita teruskan perayaan ini, maka kita meneruskan tradisi penganut Kristian.

Dulu masa kat universiti dulu, diaorang ada buat sambutan yang dinamakan Hari Manis 1421. Dalam bulan dua jugak. Konsep dia sama, hari/minggu untuk berkasih sayang, jadi ada jual kad, hadiah, bunga. Konon macam nak legalisekan hari muah muah ni, dinamakan harinya sebagai Hari Manis 1421. 1421 tu merujuk kepada 14 Februari 2001. Konon nak jadikan Islamic, dia sabitkan 1421 tu sebagai tahun hijriah, tahun Islam pada masa tu, kebetulan. Pandai dia. Satu Islamisasi yang tidak wajar. Yang tak bestnya, Dato’ pun terbeli sama bunga dengan kad tu. Hah gitu.

Biasalah, masa tu zaman jahiliah. Tapi selepas-selepas dari tu, setiap kali tiba hari muah muah ni, Dato’ akan spendkan duit Dato’ untuk si dia ni. Memang tak pernah miss. Tahun lepas ada lah dalam RM300 lebih Dato’ spend. Tahun ni dalam RM200 lebih. Biasalah susut nilai. Dato’ belajar dari Dato’ K. Hah gitu. Tapi Dato’ K, hujung amount tu ada “K”, setakat Dato’ hujung amount tu sekadar tanda “/=” je. Bentuk dia lebih kurang macam K jugak, tapi yang ado.

Siapa si dia? Eh bukan pramugari yang Dato’ CIFU tu. Tu baru je. Yang ini memang kesayangan Dato’, tu yang tak pernah miss spend tu. Selalu bersama dalam apa jua keadaan, sama ada hujan, panas. Sekali Dato’ mengemudi dengan dia, mengaum-ngaum bunyi dia macam harimau jugak. Aum aum aum. Tak tahan Dato’ mendengar suara dia. Sampai Dato’ betul-betul merasa nikmat sekali akan perjalanan itu. Service yang dia bagi kat Dato' memang terbaik wok. Kadang-kadang dia pancit dulu, Dato’ steady. Stamina Dato’ kuat. Memanglah kena kuat, dah lepas pancit tu, kenalah tolak dia. Hah gitu.
Inilah kuda kesayangan Dato’ yang memberi service terbaik punya nak masuk 7 tahun.

So setiap kali hari muah muah ni, Dato’ spend duit untuk dia untuk renew insuran dan road tax dia. Kepada kudaku, I sayang you, muah muah muah! Terimalah ini tanda cinta I sempena hari muah muah ni.
Aii pembaca blog Dato’ jeles lah tu. Jangan risau, kepada kalian Dato’ sayang juga. Dato’ saaaayaaang semua sampai kiamat. Dato’ pun ada ucapan untuk semua. I luv you all very strong. Selamat makan limau sambil muah muah! Hoyeh hoyeh!
gurunsakura.blogspot.com copyright reserved

Monday, February 8, 2010

Awan Dunia Lagi

Salam sejahtera kepada penumpang-penumpang pesawat GS1151 ke Kuala Lumpur. Saya kapten Shah bersama anak-anak kapal mengucapkan terima kasih kerana memilih penerbangan ini. Kita akan berlepas sebentar sahaja lagi. Penerbangan ini dijangka liwat 10 minit. Maaf, lewat 10 minit. Sementara itu sila tumpukan sepenuh perhatian kepada demonstrasi kendalian keselamatan oleh anak-anak kapal kami, kerana ini mungkin berbeza dengan pesawat yang lain.

Jangan risau kapten. Kalau kapten tak suruh pun, memang Dato’ akan memberikan sepenuh perhatian ke depan punya, malah sepenuh hati lagi. Tak tengok, rugi pulak. Hah gitu. Dato’ baru aje balik dari Mighi, Saghawak atas urusan perniagaan atau muamalat. Tapi bukan urusan munakahat ye, hai marah kang Datin tu. Hah gitu. Oklah Miri. Bandar yang memang senyap dan seksi. Yelah jauh dari hiruk pikuk di kota macam Kuala Lumpur, yang penuh dengan password dan CCTV, tetapi Miri tetap moden. Bolehlah nak release tension tetapi masih lagi tidak ketinggalan atau bak kata orang, tak hulu lah kalau kita berada di sana. Kalau daripada segi makanan, memang banyak makanan yang unik dan sedap yang tidak terdapat di semenanjung. Dato’ rasa macam nak bukak franchise Miri Corner kat Kuala Lumpur. Salah satu menu yang Dato’ gemar ialah Mi Kolok. Memang betul-betul hor liaw. Mi dia ala-ala Indomie, menggunakan yee mee. Ada sup, dan disediakan dengan ayam golek bersama dengan sos cili khas dan kicap.

Pulang ke Kuala Lumpur, Dato’ menaiki penerbangan tambang murah pula kali ini. Suasana di dalam flight amat tenang dan damai sehinggalah Dato’ terpandang satu kelibat pramugari yang macam Dato’ kenal. Dari belakang, nampak macam Saiful. Sekali dia paling ke arah Dato’, alamak ini pramugari yang dulu ni, dari Awan Dunia siri pertama ni. Sila rujuk “Awan Dunia Siri 1”. Macam mana dia boleh tukar kerja ke company sini. Yelah, walaupun dia berkasar sikit dengan Dato’ tempoh hari, tapi Dato’ tak pernah buat laporan polis, apatah lagi tiada laporan perubatan oleh Doktor. Jumpa Perdana Menteri mintak biasiswa pun tidak. Walaupun penangan sikunya hampir terkena lubang hidung Dato’, namun di situ tiada kesan DNA pun.

Dato, ketika landing time di LCCT

Tak boleh jadi ini. Dato’ jadi tak ketahuan dan tak tahan. Semasa dia melontarkan skrip, “Drink, food to purchase!”, Dato’ mula menyapa. “Hi, CIFU today? Pramugari itu menjadi blur. Dato’ tanya lagi, “Can I f***** u today?”. Kemudian mukanya berubah menjadi marah seraya berkata “What???!!”. Hamboi, berani dia berkasar terhadap customer yang always right macam Dato’ ni. Dato’ pun apa lagi, “U nak kena transfer ke transnasional pulak ke?”. Hah terus terdiam dia. Memanglah terdiam, sebab Dato’ cakap dalam hati.

Kemudian Dato’ explain baik-baik. Dato’ tak tahan kerana adanya sifat mazmumah dalam hati dan tak mahu memutuskan tali silaturrahim sesama mukmin. Yang lepas tu lepaslah. Dato’ nak berdamai. Lalu Dato’ pun terus bertanya, “I mean, can I friend u today?”. Kemudian dia tersenyum. Hah macam nilah. Nama pun flight tambang murah, senyum pun kena murah maa.
Akhirnya kami berkawan dan berdamai jua. Cuba teka, yang mana satu pramugari yang berjaya Dato’ tarbiyyah kan. Jawapannya, kita akan adjourned ke episode akan datang. Hah gitu. Sekarang ni semua ayat-ayat court punya. Harap maklum, gambar tersebut, hanya sekadar hiasan. Yang penting, Now everyone can f**.
Flylah!

-gurunsakura.blogspot.com copyright

Monday, February 1, 2010

Evolusi Ablusi

Najib Lancar Alat Berwudhu Automatik Pertama Dunia


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak malam tadi melancarkan alat berwudhu automatik pertama dan satu-satunya alat di dunia, ciptaan rakyat Malaysia yang inovatif untuk kegunaan umat Islam global.

Pada majlis itu, Najib menandatangani sebuah plak melambangkan pelancaran peranti itu di sebuah hotel di sini. Perdana Menteri kemudiannya melihat demonstrasi penggunaan alat yang dicipta oleh juruterbang dan jurutera penerbangan, Anthony Gomez yang kini merupakan seorang ahli perniagaan.


Gomez merekabentuk alat mengambil air sembahyang itu.


Sistem pengambilan wudhu itu direka bagi membolehkan seseorang individu berwudhu dalam posisi berdiri mengikut ajaran kitab suci Al-Quran.

Dato’ Shah – Ehm… Nak Dato’ komen positif ke negatif? Yelah zaman dah berubah, dunia makin maju. Umat Islam pun tak mahu ketinggalan dalam menginovasikan ciptaan-ciptaan gajet tetapi dalam masa yang sama, amalan-amalan ibadat dapat dijalankan dalam keadaan sah lakunya. Walaupun pencipta alat wudu’ automatic ini bukan beragama Islam, ciptaan sebegini ternyata merupakan siri gajet untuk Muslimin dan Mu’minat selain daripada Handphone Al-Quran, Tasbih Digital, Jawi Digital, mesin masuk Jawi dan sebagainya lah. Tapi Dato’ percaya banyak cons daripada pro nya. Selama ni kita tak pernah mengeluh pun nak berwudu’ ni payah, yang mengeluh nak sembahyang tu payah, adalah. Jadi mempunyai mesin wudu’ ni ternyata membazir, sampai RM10,000. Tapi, apa nak buat, projek,... sheikh, ... projek, ...25%, hah gitu. Tak tahulah Dato’ kalau made in China boleh dapat dalam RM500.


Pada Dato', mesin ni nampak molek lagi dicipta untuk golongan orang kurang upaya. Harap maklum, kurang upaya di sini tidak termasuk golongan malas. Tapi kalau kita yang bukan OKU guna mesin ni, nampak macam kurang waras sikitlah. Maka secara automatiknya, kita dapat exemption sembahyang, sebab orang gila tak wajib sembahyang. Hah gitu. Silap-silap lepas kita ambik wudu’ kalau sah mesin tu kata, “Wudu’ anda sah, selamat menunaikan solat”. Kalau tak sah agaknya dia kata, “Harap maaf, wudu’ anda tidak sah, sila ulang kembali. The return ablution is required when praying”. Dah macam autopay station lah pulak.

Hei entahlah lepas ni apa pulak mesin yang keluar. Mungkin mesin untuk tayamum? Atau mesin mandi wajib? Hah yang ni Dato’ berkenan sikit, akan order punya. Hah gitu. Teknologi ada dua, pertama untuk menyenangkan manusia, contoh handphone. Kedua untuk membuatkan manusia bersenang-senang. Macam mesin untuk membuatkan kita bersenam, kita duduk atas mesin tu, pastu dia yang gerak-gerakkan kita, macam naik kuda.

Mesin wudu’ ni pastinya jatuh pada kategori kedua. Jadi, bila manusia bersenang-senang, akan jatuhnya hukum sebagai pemalas. Kalau Dato’lah, sambung dari siri “Jika aku seorang…” Jika Dato’ seorang software developer yang bekerja dalam syarikat Apple, Dato’ ingin mencipta satu spek mata yang kalau kita pakai, akan keluar surah-surah dari Al-Quran yang boleh diadjust mengikut kehendak kita, ayat mana yang kita nak view. Nama spek mata tu, I-Read, (baca Eye Read). Spek ni sesuai dipakai oleh imam-imam masjid yang nak baca surah-surah yang panjang ketika sembahyang, terutamanya masa bulan Ramadan ketika Tarawikh. Jadi tak payahlah nak baca Quran besar guna penyepit baju masa jadi imam nanti.

Harap-harap gajet ciptaan Dato’ ni jatuh pada kategori pertama. Tapi boleh jadi juga jatuh kategori kedua, sebab bakal melahirkan ramai orang yang malas hafaz Quran. Secara tak langsung akan bertambah pupus golongan Hafiz. Selamat berfikir. Masih jeeeelllllaaaassss…

-gurunsakura.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...